Domain / Domén

A domén (angolos írásmóddal: „domain”) az a karaktersor, ami a különböző weboldalakat megtalálhatóvá teszi az internetezők számára.

Amikor egy felhasználó beírja a böngésző címsorába a „startupguide.hu” karaktersort, a böngésző – az internetszolgáltató hálózati eszközeinek segítségével – megkeresi, hogy melyik oldalt kell megjelenítenie.

A doménnevek regisztrációját számos szolgáltatónál el lehet végeztetni: ide kattintva megtekinthető, hogy mely cégeknél lehet „hu” végződésű, vagyis magyar domént igényelni. A „hu” itt az úgynevezett első szintű domén, ami kijelöl egy adott regisztrációs tartományt, az előtte lévő név pedig az egyénileg választott második szintű domén. (Korábban általános volt a „www” harmadik szintű domén használata is a weben, ez azonban mára egyre ritkábban szükséges.) Azt, hogy a kiválasztott magyar domén még szabad-e, itt lehet megnézni.

Aki úgy látja jónak, szinte bármely országhoz tartozó domént tud regisztrálni, vagy használhat nemzetközi, „com”, „eu” stb. végződésű domént is. A regisztráció helye és a doménen megjelenített tartalom között nem feltétlenül kell összefüggésnek lennie. A rendszer jellemzője, hogy egy-egy doménhez több kiszolgáló eszköz is tartozhat, és ezek meg is változtathatók. Például ha valaki szolgáltatót, és ezzel szervert vált, weboldalának doménneve változatlan maradhat.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!