Doménregisztráció / Domainregisztráció

Saját weboldalhoz saját doménnév dukál. Ennek kiválasztásában érdemes marketing- és költségszempontokat egyaránt figyelembe venni. A bejegyzésben számtalan szolgáltató segítsége közül választhatunk.

A .hu végződésű, vagyis magyar doméneket az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) tartja nyilván, magát a regisztrációt pedig az erre jogosult cégek végzik: aktuális listájuk ide kattintva megtalálható

Sokuknál nem csak magyar, hanem nemzetközi (.com, .org, .net, .eu, és így tovább; a több száz tételes lista itt látható) domének is regisztrálhatók, és szintén sokan vannak, akik járulékos szolgáltatásokat – e-mail, webszerver, WordPress-támogatás, és így tovább – is kínálnak. Nemzetközi doméneket természetesen nemzetközi regisztrátoroknál is lefoglalhatunk, ehhez általában csak egy bankkártyára van szükség.

A lehetőségeket, a különböző szolgáltatók árait, ajánlatait érdemes alaposan feltérképezni döntés előtt. Lehet, hogy a www.alomdomen.hu foglalt, de a www.almaimdomenje.hu vagy a www.alomdomen.com még elérhető (a .hu domének foglaltsága erre a linkre kattintva ellenőrizhető). A .com végződésű domének, ha szabadok, vagyis még regisztrálhatók is, gyakran sokkal drágábbak, mint .net, vagy akár .biz végződésű párjaik. Gondoljuk végig, hogy marketingcéljainknak és költségvetésünknek melyik megoldás felel meg a leginkább!

Magyar domén regisztrációjakor – például ha a kívánt domén személynévre vagy cégnévre utal – szükség lehet a jogosultság igazolására, erre is készüljünk fel. A doméneket általában egy- vagy kétéves időszakokra foglalja le számunkra a regisztrátor, és bár a lejárat előtt minden bizonnyal kapunk majd figyelmeztetést, jól tesszük, ha előre beírjuk a naptárunkba, mikor kell a regisztrációt megújítani. Nincs kellemetlenebb, mint ha már jól bejáratott weboldalunk egyszer csak elérhetetlenné válik, mert lejárt a domén regisztrációja.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!