Szerver / Server / Host / Kiszolgáló

A szerverek más számítógépek és eszközök számára képesek szolgáltatásokat nyújtani, például hozzáférést biztosítani más számítógépekhez, nyomtatókhoz, vagy akár szoftverekhez is. A szerver lehet hardver vagy éppen szoftver is.

Amikor felcsatlakozunk az internetre, akkor tudtunkon kívül számtalan másik számítógépen keresztül mennek át az adataink, mire célba jutnak. Legyen szó egy weboldalról vagy egy levél megnézéséről, szükség van olyan köztes gépekre, amik segítenek nekünk a kívánt adatok elérésében. Az elérést szerver számítógépek vagy szoftverek tudják nekünk biztosítani.

A szervereket talán úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha besétálnánk egy hivatalba és sorszámot húznánk a recepcióstól vagy a kihelyezett terminálból. Kiválaszthatjuk, hogy milyen ügyben szeretnénk eljárni, és kapunk egy sorszámot, amin rajta lesz, hogy melyik ablakhoz tudunk majd menni, amikor éppen minket hívnak. 

A szerver is ezt csinálja: sorba rendezi a beérkező kéréseket és leegyszerűsítve megmutatja a kívánt szolgáltatáshoz vezető utat a kliens számítógépek számára, mindezt természetesen a recepciósnál lényegesen nagyobb gyorsasággal.

Egy szerver biztosít hozzáférést nekünk honlapok tartalmához, e-mailekhez, nyomtatóhoz, adatbázisokhoz, más számítógépekhez. A weben működő szerverek funkció szerint is rendszerezhetők: vannak például webszerverek, mailszerverek, játékszerverek, proxyszerverek, chatszerverek stb.

Szervert készíthetünk egyszerű otthoni számítógépből is, de akár szerverfarmokba is helyezhetünk nagy teljesítményű, magas sávszélességű eszközöket. Kis feladatoknál az otthoni gép nem jelenthet problémát, de egy weboldal működtetéséhez már érdemes adatközpontokba elhelyeztetni a szervereinket. 

Sőt igazából szervert nem is kell vennünk mindehhez, mára számtalan felhőszolgáltató biztosít virtuális szervereket is, illetve az e szervereken működő alkalmazásokhoz felhő alapú szoftveres szolgáltatásokat (SaaS) is.

Ezek általában nagy sávszélességgel rendelkező intézmények, ahol nagyon jól hűtött helyen van több ezer hasonló szervergép, ezeket pedig számtalan biztonsági megoldással védik, a szoftveres tűzfaltól kezdve a fegyveres őrökig bezárólag. 

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!