Stream

Az angolul vízfolyást, áramlást jelentő szóval streamnek nevezzük, amikor egy hang- vagy videóállományt a meghallgatáskor/megtekintéskor folyamatosan hív le a szerverről a felhasználó számítógépe, és nem tárolja el az egészet (mint a letöltés esetében).

A technológiák fejlődésének, valamint az interneten elérhető sávszélesség bővülésének köszönhetően a hangzó és mozgóképes média online fogyasztásában mára egyértelműen a streamingmegoldások szerepe a meghatározó. Stream alapú a Spotify, a Netflix, és például streamen láthatók a Magyar Televízió archív műsorai az M3 csatorna oldalán.

Aki a saját weboldalán szeretne a felhasználók számára streamelhető tartalmakat elhelyezni, többféle megoldás közül választhat. Az olyan videóplatformokon, amilyen a YouTube, a Vimeo vagy a magyar IndaVideo és Videa, minden feltöltött videóhoz lehet úgynevezett embed kódot generálni. 

Ez aztán bármely más weboldalra beillesztve egy lejátszóablakban megjeleníti a kívánt filmet. A megoldás olcsó és praktikus, hátránya, hogy a platform általában reklámokat is hozzátesz a videóhoz, ami egy üzleti célú, promóciós oldalon vagy webshopban nem mindig szerencsés.

Teljes ellenőrzést gyakorolhatunk multimédiás tartalmaink lejátszási környezete felett, ha saját streaming szervert üzemeltetünk. Ez természetesen több előkészületet és szakértelmet is igényel, a költségek azonban nem feltétlenül magasak, hiszen számos nyílt forráskódú megoldás közül lehet válogatni. A médiafájlok tárhelyéről és a lejátszáshoz szükséges sávszélességről azonban ebben az esetben mindenképpen saját magunknak kell gondoskodnunk.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!