Publikációs eszközök

Akár szöveges-képes, akár hangos, akár videós tartalmakat akarunk elérhetővé tenni az interneten, számos praktikus és költséghatékony szolgáltatás között válogathatunk.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Desktop publishing / DTP Online videóalkalmazások Podcast

Közzétenni kívánt tartalmainkat elhelyezhetjük saját szerverükön, akár letöltést lehetővé tevő linkkel, akár úgy, hogy a felhasználók böngészője megjelenítse azokat. Ilyenkor természetesen nekünk kell gondoskodni a megfelelő tárhelyről, sávszélességről, illetve arról is, hogy a megjelenítés üzembiztos, és például asztali számítógépeken és okostelefonokon megjelenítve egyaránt optimális legyen. 

Ha néhány kép megjelenítéséről van szó, ez egyszerűen megvalósítható – bár könnyen lehet, hogy marketingcéljainkat hatékonyabban elérjük egy Instagram-fiókkal. Amint aztán nagyobb fájlokkal, multimédiás tartalmakkal kezdünk dolgozni, érdemes lehet a külső szolgáltatók által kínált lehetőségeket is megnézni. 

Már csak azért is, mert ezek közül a legjobbak technológiai hátteret és biztonságot, könnyen kezelhető felületeket, sokszor közönségelérést és marketingeszközöket is nyújtanak. Ilyen szolgáltatások rendelkezésre állnak:

A különbségek persze gyakran nem élesek, hiszen például az Issuu is fogad PowerPointban készített prezentációkat, és a SlideShare-re is fel lehet tölteni PDF formátumú dokumentumokat. Külön kategóriát jelentenek azok a szolgáltatások, amelyek a desktop publishing minden elemét – a tartalomgyártást, -megjelenítést és -terjesztést - egyaránt magukba foglalják. 

A magyar sikercég, a Prezi online prezentációkészítő alkalmazásával készített bemutatók a felhőben, a Prezi szerverein vannak elmentve. Hasonló modellben működik a Readz és társai, amelyekkel interaktív digitális kiadványok készíthetők, és voltaképpen ilyenek a template-ek (sablonok) és más eszközök garmadáját kínáló blogmotorok is (mint a WordPress vagy a magyar Blog.hu), amelyek segítségével bármifajta előképzettség nélkül állíthatók elő látványos blogoldalak.

Az említett szolgáltatások természetesen csak példák, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, mivel

  • minden területen vannak a belépőszintű csomagokat, vagy akár minden szolgáltatást ingyenesen kínáló szereplők;
  • sokan nyújtanak a tartalmaink teljesítményelemzését (látogatottság, marketingcélok) és a közönségünkkel való kapcsolatépítést támogató, akár CRM-szintű járulékos funkciókat;
  • szinte minden publikációs eszközzel lehetőségünk van arra, hogy a feltöltött vagy elkészített tartalmakat – legyen szó statikus tartalomról vagy streamelhető médiáról – saját weboldalunk lapjaiba illesztve, szakszóval embeddelve is megjelenítsük;
  • sok szolgáltatónál hangsúlyos az okostelefonra optimalizált megjelenítés, illetve az okostelefonról akár applikációval is elérhető szerkesztői eszközök megléte;
  • általában dönthetünk arról, hogy a publikált állományok nyilvánosak legyenek-e vagy csak egy általunk meghatározott felhasználói kör férhessen hozzájuk;
  • van, ahol ahhoz is segítséget kapunk, hogy reklámbevételhez jussunk;
  • vagy pénzért áruljuk tartalmainkat – és így tovább.

Hogy melyik szolgáltatást érdemes választani, az céljaink és erőforrásaink figyelembevételével mindig alapos kutatómunkát és mérlegelést igényel.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!