Szerzői jogi engedély

A szerzői jog által védett művek felhasználása alapesetben csak a szerző engedélyével történhet.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Felhasználás Szerzői jog Szerzői jog megsértése

A szerzői jog a mű szerzőjének vagyoni és személyhez fűződő jogosultságokat biztosít. 

A vagyoni jogosultságok révén a mű felhasználására fő esetekben csak a szerző engedélyével kerülhet sor. Felhasználás pl. egy színdarab előadása vagy egy zeneszám internetre való feltöltése, illetve lejátszása. A felhasználásokért a szerzőt fő esetben ellenszolgáltatás, azaz jogdíj illeti meg. 

A következő felhasználásokhoz kapcsolódóan szükséges a szerző engedélyét kérni:

  1. a többszörözés (Szjt. 18-19. §),
  2. a terjesztés (Szjt. 23. §),
  3. a nyilvános előadás (Szjt. 24-25. §),
  4. a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként (Szjt. 26-27. §),
  5. a sugárzott műnek az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával a nyilvánossághoz történő továbbközvetítése (Szjt. 28. §),
  6. az átdolgozás (Szjt. 29. §),
  7. a kiállítás (Szjt. 69. §).

A személyhez fűződő jogok az alábbiak:

  1. a mű nyilvánosságra hozatalának joga
  2. a szerző névfeltüntetési joga
  3. a mű egységének védelme.

A személyhez fűződő és a vagyoni jogokkal kapcsolatos részletes szabályok a szerzői jogi törvény II. és III. fejezetében találhatók.

A szerzői jog által védett művek felhasználásához ugyanakkor nem kell minden esetben engedély. A szerző vagyoni jogai gyakorolhatóságának ugyanis nem csupán a védelmi idő lejárta képezheti akadályát, hanem a szerzői jogi törvény által megállapított úgynevezett szabad felhasználási esetek is. 

Utoljára szerkesztve: 2023. október 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!