Sávszélesség

A sávszélesség a telekommunikációban legtöbbször az adatátviteli sebességet jelenti: azt mutatja meg, hogy egy távközlési kapcsolaton keresztül egységnyi idő alatt mennyi adatot lehet átvinni, azaz milyen gyors adatforgalom valósítható meg.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Webáruház / Webshop Tárhely CRM

A sávszélességet többféle fogalomra is használják, leggyakrabban az adatátvitel sebességét értik alatta.

Bármilyen digitális szolgáltatás – pl.: keresés, játékok, felhő, szoftver – használata során az internetezés élménye nagyban függ a vonal sebességétől, azaz a sávszélességtől: minél nagyobb a sávszélesség, annál rövidebb idő alatt tölthetőek le a szükséges adatállományok (fájlok). 

A sávszélesség, mint adatsebesség mértékegysége a bit/másodperc (bps), azaz az 1 másodperc alatt átvitt bitek száma. A szolgáltató által kínált csomagban azonban kétféle érték is látható: a külön jelölt két sebesség esetén az első a letöltés, a második a feltöltés sebességét jelenti. A sávszélességnél a szolgáltatók névleges (maximum) és garantált (minimum) értékeket is meghatároznak mindkét irányban. A garantált sebesség általában kisebb, mint a névleges.

A ma használt modern hálózatokat jelentős sávszélességük miatt szélessávú hálózatoknak nevezzük; ilyenek a vezetékes, kábeltelevíziós és a ma általánosan használt 4G, és a folyamatosan kiépülő 5G mobil szélessávú internet szolgáltatás is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!