Software as a Service / SaaS

Software as a Service néven illetik azokat a megoldásokat, amikor nem kell megvásárolnunk egy szoftvert, hanem bérleti díj ellenében interneten (felhőn) keresztül igény szerint hozzáférést kapunk a használatához. Vannak olyan megoldások is, amikor egy alapszoftvert meg kell venni, de minden más bérleti rendszerben működik.

  • + Jellemzően nem kell szoftvert vásárolni.
  • + Használat arányosan fizetünk a programokért.
  • + Használat arányosan fizetünk a tárhelyért is.
  • + Nem kell foglalkoznunk a frissítésekkel.

  • - Valójában nem tudjuk, hol vannak az adataink.
  • - Nem áll módunkban visszautasítani egy nekünk nem tetsző frissítést.
  • - A szolgáltatók sokszor megpróbálnak valamilyen trükkel magukhoz kötni.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Webáruház / Webshop Okostelefon Digitális nomád

Ha megveszünk egy szoftvert, amit aztán hol használunk, hol meg nem, akkor egy összegben fizetünk valamiért, ami nincs igazán kihasználva. Ha ezzel ellentétben, adatmennyiség, használati idő, vagy bármi más alapján fizetünk egy szoftver használatáért, akkor költségeinket időben szétterítjük, és csak azt fizetjük ki, amit ténylegesen igénybe is veszünk.  Ezt az egyre terjedő megoldást Software as a Service-nek nevezik és az SaaS betűszóval rövidítik. 

A SaaS legnagyobb előnye a felhasználáshoz igazított díjazás. Ez a SaaS egyes felhasználási területein teljesen különböző alapokon történik. A legnépszerűbb SaaS szolgáltatás a vállalati ügyek menedzselését célzó szoftvereké, itt a használati díjat általában a cégméret szerint állapítják meg szoftvertől függően létszám, vagy árbevétel alapon. 

Lehet, hogy nem tudunk róla, de valójában Sortware as a Service szolgáltatást veszünk igénybe, amikor egy elektronikus számlázó vagy könyvelő programért fizetünk éves, vagy havi díjat. Ha azonban grafikai stúdiónk van, vagy hatalmas adatmennyiségeket feldolgozó szoftverért fizetünk, akkor előfordulhat, hogy a szoftver tényleges használatával töltött idő, vagy az adatmennyiség alapján számlázzák ki nekünk a fizetendő összeget.

De nemcsak pénzt, hanem időt és energiát is megtakaríthatunk a szolgáltatásként igénybe vett szoftverekkel. Nem kell vesződni a hardver eszközök beszerzésével és állandó cserélgetésével, vagy legalábbis nem azon a szinten, amit a komolyabb szoftverek igényelnek. Emellett nem fognak felbosszantani az állandó frissítések, az ezek miatt leálló gépek és berendezések, hiszen mindezek a változások nem a mi gépünkön, hanem egy távoli szolgáltató eszközein – jellemzően a felhőben – történnek. Ott gondoskodnak róla, hogy a program a mi gépünkön frissítések alatt is fusson, és közben ne vesszenek el az adatok. 

Ha SaaS megrendelésén gondolkodunk, mindig figyeljünk arra, hogy a felkínált megoldás el is engedjen. A SaaS szolgáltatók ugyanis gyakran alkalmaznak olyan trükköket, amikkel magukhoz láncolnak, és megnehezítik, hogy egy újabb és jobb szolgáltatást vegyünk igénybe. Tipikusan ilyen trükk a rendszerükben felgyűlt adataink exportálásának (áthelyezésének) korlátozása, hiszen így elveszítenénk a cégünk „múltját”, ha új szolgáltatóhoz szerződnénk.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!