Digitális nomád

Izgalmas munka a laptoppal az ölben egy trópusi tengerparton a pálmafa alatt vagy egy igéző olasz kisváros főterének kávézójában: vonzó kép a digitális nomádok életéről, de a valóság azért nem mindig ennyire felhőtlen.

A digitális nomádok a digitalizáció szülöttei: a mindent behálózó szélessávú internet és a felhőtechnológia teszi lehetővé számukra, hogy onnan dolgozzanak, ahol éppen lenni szeretnének – nem véletlen, hogy főleg az Y és Z generációsok alkotják a digitális nomádok derékhadát.

A digitális nomádok életformája tulajdonképpen olyan, mint egy néha változó helyszínen zajló és gyakran utazással is járó home office: mindkettőhöz nélkülözhetetlen a digitális eszközpark használata, és persze egy olyan munka, ami végezhető ezekkel az eszközökkel távolról.

Így hát nem véletlen, hogy a digitális nomádok kedvelt munkakörei is alapvetően az online léthez kapcsolódnak: programozók, online marketinggel foglalkozó szakértők, SEO-tanácsadók, freelancer szövegírók, grafikusok, de akár profi online pókerjátékosok is könnyen űzhetik bárhonnan hivatásukat.

Tévedés tehát azt hinni, hogy ők mind a saját vállalkozásukat viszik; sokan közülük igazából egy gyakran globális multi vagy valamilyen nagyvállalat helyhez nem kötött alkalmazottai.

Mint minden viszonylag gyors változást a világban, a digitális nomád jelenséget is lassan követik csak az állami szabályozók: vannak országok, amelyek külön nomádvízumokkal és kedvező adózási feltételekkel próbálják csábítani a nomádokat, mások inkább csak a szabályozói problémát érzékelik és alapvetően tétlenül nézik ezt az egészet.

Mindez a jelek szerint nem befolyásolja a digitális nomádok számának világszerte emelkedő trendjét, ők ettől függetlenül egyre nagyobb számban fogják benépesíteni a jó és olcsó internetkapcsolatot kínáló, lehetőleg napsütéses, nem túl drága és jó startup ökoszisztémával is rendelkező helyeket.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!