Mikrovállalkozás

A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató és évi 2 millió eurónál kisebb árbevételt elérő cégek a mikrovállalkozások. Ők alkotják a magyar társas vállalkozások döntő többségét.

A közbeszédben általában kisvállalkozásokként emlegetjük a törvényi besorolás szerint a mikrovállalkozások csoportjába tartozó cégeket. Pedig évi 2 millió eurós, azaz több mint 700 millió forintos árbevétellel egy cég már bőven rendes vállalkozásnak számít Magyarországon: komolyan veszik a bankok, a lízingcégek, számos partnerrel és általában nagyszámú vevővel dolgozik egy ilyen vállalkozás.

A tág EU-s statisztikai sávhatároknak megfelelő 

  • évi 2 millió eurós árbevétel és 
  • a 10 fős alkalmazotti határból következően a magyar vállalkozások túlnyomó többsége ebbe a kategóriába esik, 
  • minden 100 hazai cégből 95 mikrovállalkozás.

Számos cég egész életében megmarad e határok között, ugyanakkor sokan vannak olyanok is, amelyek a vállalkozás életútja során növekvő pályát futnak be: mikrovállalkozásként (akár startupként) kezdik karrierjüket, majd kis-, aztán közepes vállalkozássá válnak. E három kategóriába tartozó cégeket nevezzük egyben kis- és középvállalkozásnak, azaz kkv-nak, az ennél nagyobbak a nagyvállalatok

És hogy miért fontos mindez? Sok kedvezményes támogatási program ugyanis kizárólag mikro-, kis- és középvállalkozások (azaz a kkv-k) számára érhető el, és több olyan kedvező adószabály is van, mely csak a mikrovállalkozások esetében érvényesíthető.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!