Középvállalkozás / Közepes vállalkozás

Több milliárd forintos éves árbevétel, legalább fél száz alkalmazott: ez a középvállalkozások méretkategóriája.

Se nem kicsi, se nem nagy: ez lenne egy közepes vállalkozás, ami ezek szerint a középméretet jelentené a vállalkozások palettáján. Nos, a valóság messze nem ez: a mintegy 1,8 millió hazai vállalkozás közül mindössze nagyjából ötezren tartoznak ebbe a méretkategóriába.

Mindez nem is meglepő, ha megnézzük, hogy minimálisan milyen céges gazdálkodási adatok kellenek ehhez: középvállalkozásnak azok a cégek számítanak a törvényi besorolás szerint, melyek 

  • legalább 50, legfeljebb 250 főt foglalkoztatnak és 
  • árbevételük a 10–50 millió eurós sávba esik vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 43 millió euró (a határok forintban történő kiszámításánál a mindenkori aktuális euró/forint árfolyammal kell számolni). 

És bár e számokon is jól látszik, hogy egy középvállalkozás méretében és ebből következően működésében is fényévekre van egy – a hazai vállalkozások derékhadát jelentő – mikrovállalkozástól, a statisztika és a pályázati logika mégis gyakran egy csoportba tereli őket. 

Ez a kkv – azaz az egyébként a mikrovállalkozásokat is felölelő – kis- és középvállalkozások kategóriája, mely azért fontos, mivel számos pályázati és kedvezményes finanszírozási konstrukcióban csak a kkv szektorba tartozó cégek vehetnek részt.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!