5G

Az 5G a legújabb mobilkommunikációs technológia, ami a ma megszokottakhoz képest számtalan új ipari és szolgáltatási felhasználási lehetőséget biztosít majd.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Machine learning / Gépi tanulás Szenzor Adatgazdaság

Ma – az általánosan elérhető 4G korában - már megszoktuk, hogy kedvenc portálunk villámsebesen töltődik be, és zavar, amikor a „3G” feliratot látjuk, hiszen tudjuk, hogy ez még a megszokott mobil applikációink számára sem biztosít majd elegendő sávszélességet.

Közben már itt is van a 4G utáni élet: ez pedig – nem meglepő módon – az 5G. Az 5G hálózat megjelenése azonban gyökeresen más hatásokkal is járhat majd, mint amilyen a 3-ról a 4-re váltás.

Az ötödik generációs mobiltechnológia (ez az 5G) ugyanis nem csak sokkal gyorsabb és nem csak drasztikusan nagyobb sávszélességet biztosít. A leglényegesebb különbség az eddigiekhez – és így a ma általánosan használt 4G-hez - képest, hogy gyakorlatilag eltűnik a reakcióidő, (azaz nem, vagy alig van csak késleltetés), és hogy jelentősen megnő a kiszolgálható végpontok száma (ami igen fontos a különböző IoT alkalmazásoknál). 

Mindez azt jelenti, hogy 5G valós idejű kommunikációt tesz lehetővé. Ez persze nem a beszédnél, vagy a „hagyományos”internetes kommunikációnál érdekes igazából – hiszen ott a néhány milliszekundumos (pár ezredmásodperces) eltolódás érdektelen – hanem a gépek vezérlésénél, irányításánál.

Ez az azonnali kommunikáció működik majd például a járművek között: ennek köszönhetően az egymással „csevegő” önvezető autók sokkal előbb tudják majd, hogy mire kell felkészülni a következő 10 vagy 100 méteren, mint, hogy az emberi sofőrök egyáltalán megláthatnák a közelgő veszélyt. Mindez megteremti majd a vezető nélküli, hálózatba kapcsolt járművek mindennapi használatának lehetőségét, aminek köszönhetően eljön a nap, amikor dugó és balesetmentesen közlekedhetünk majd jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett. 

De az 5G hatása messze nem korlátozódik majd a közlekedésre: pl. az egészségügy megújításában (távolról elvégzett vizsgálatok, műtétek), az ipari gyártásban (ipar 4.0), az agráriumban, katasztrófaelhárításban, közművek felügyeletében vagy az okos városok irányításában alapvető szerepe lesz. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

5G
A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!