Equity

Az equity tágabb értelemben a részvényeket jelenti, szűkebb értelemben azonban csak az alaptőkét, azaz azt a tiszta vagyont, ami a vállalat megszűnése esetén a követelések kifizetése után felosztható.

Az equity szót nagyon sokféle értelemben használják a világon, leggyakrabban használt jelentésében részvényt jelent. 

Szigorúbb közgazdasági értelemben pedig egy cég alapítói tőkéjét jelenti abban az értelemben, ami a tiszta, egy esetleges felszámolást követően megmaradó vagyont testesíti meg, mely a részvényesek, tulajdonosok között felosztható a kötelezettségek kifizetése után. 

Ebben a minőségében az equity az eszközalapú cégértékelés egyik legtöbbet használt mutatójának is lényeges eleme. Ez a ROE (return on equity, azaz tőkearányos megtérülés), amely a saját tőkére vetített adózott eredményt veszi alapul egy vállalat értékének meghatározásához.

Az equity kifejezés emellett megjelenik a kockázatitőke-piacon nagyon fontos, szinte minden nyelvterületen az eredeti angol kifejezéssel azonosított magántőkealapok (private equity) elnevezésében is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!