0%

Cap table / Capitalization table / Kapitalizációs táblázat

A „cap table” egy olyan egyértelműsítő kimutatás, melyből kiderül, hogy a vállalatban aktuálisan mely szereplőnek mekkora részesedése van. A kapitalizációs táblázatot jellemzően korai fázisú startup vállalatoknál készítik el, de egyéb esetekben is hasznos lehet.

  • + Egyszerűen áttekinthető formátum a tulajdoni részesedések tisztázására.
  • + Különböző tranzakciós célokhoz lehet igazítani a táblázat struktúráját.

  • - Ha nincs folyamatosan karbantartva vagy nem pontos, akkor hibás pénzügyi döntések születhetnek belőle.

A „cap table” általában egy Excel-táblázat formájában létezik, célja, hogy több tulajdonos esetén is követhető maradjon, hogy az újabb tranzakciókat követően is tételesen lebontva kinek mekkora részesedése, tulajdonrésze van a vállalatban.

A „cap table” gyakran tartalmazza a különböző tulajdonrészek, részvények típusait is, például az osztalékelsőbbségi vagy likviditáselsőbbségi részvények, garanciák és átvihető tulajdonrészek listáját is.

Egy ilyen kimutatás kritikusan fontos lehet a pénzügyi döntéshozatal szempontjából, ám szükség van rá ahhoz is, hogy az adott vállalatnak megállapítható legyen a tulajdonosi szerkezete, piaci kapitalizációja. A tőzsdére be nem vezetett vállalatok, így a startupok esetében ennek segítségével határozható meg és követhető a cég piaci értéke, mely nem csak a tulajdonosi jelentések elkészítéséhez, de az új kockázatitőke-befektetések előkészítéséhez is fontos.

Egy startup esetében a táblázat célja, hogy a tulajdonosok és a potenciális befektetők között egyetértés legyen a jövővel kapcsolatban: elkerülhető legyen, hogy valaki drágábban vegyen azonos mennyiségű részesedést, vagy hogy egy korai befektető befektetése „híguljon” az újabb befektetők miatt.

Egy alap kapitalizációs tábla listaszerűen felsorolja az összes meglévő részvénytípust, az egyéni és intézményi befektetőket és a részvények árát. Egy komplexebb tábla ezenfelül tartalmazhatja a potenciális új tőkeforrásokat, összeolvadási és felvásárlási terveket, tőzsdei bevezetéshez kapcsolódó terveket és egyéb elméleti tranzakciókat, illetve azok hatását a meglévő részvényesi struktúrára.

A kapitalizációs tábla jellemzően nem nyilvános dokumentum, kizárólag az érintettek férnek hozzá, de olyan adatokat, mint a teljes piaci érték gyakran publikálnak belőle. A dokumentumot referenciapontként használják és figyelembe veszik minden egyes pénzügyi döntéshez, melynek hatása van a cég értékelésére. Ezért különösen fontos, hogy a táblázat mindig pontos és naprakész legyen, illetve illeszkedjen az adott vállalat üzleti igényeihez. 

Bár vannak jó gyakorlatok, a „cap table”-nak nincs kialakult sztenderd formája, minden esetben olyan struktúrát alakítanak ki a cégek, mely egyszerű, egyértelmű, könnyen használható és könnyen karbantartható számukra. 

Tipikusan a részvények tulajdonosainak listája kerül az y tengelyre, a részvények típusa pedig az x tengelyre, illetve egy adott befektető minden egyes tulajdona egyetlen sorban van feltüntetve. 

A sorrendiség viszont változó, van, ahol az alapítókkal kezdődik a lista és a befektetés időbeli sorrendje szerint jelennek meg a részvényesek, míg más esetekben a befektetés nagysága szerint, úgy, hogy a legnagyobb részvényesek kerülnek előre. Ez függ attól is, hogy éppen mi a vállalat célja: kockázatitőke-befektetésre, akvizícióra vagy munkavállalói részvénykibocsátásra készülnek-e éppen. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!