Elsőbbségi jog / Pre-emption rights

Az elsőbbségi jog kikötésekor a meglévő befektetőknek, részvénytulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy tőkeemeléskor, következő körös részvénykibocsátáskor megtarthassák addigi tulajdoni hányadukat azáltal, hogy újabb részvényeket jegyeznek a kibocsátási áron vagy annál kedvezőbb értéken.

  • + A vállalat részvényesei részvénykibocsátás után is megtarthatják addig meglévő befolyásukat.
  • + Gyakran a meglévő befektetők, részvényesek az új kibocsátási árhoz képest kedvezőbben és a nyilvános kibocsátásnál hamarabb juthatnak új részvényekhez.

  • - Amennyiben a befektető nem él az elsőbbségi jogával, akkor a tulajdonrésze felhígul.

Az elsőbbségi jog – vagy más néven elsőbbségi privilégium, előzetes jog – egy hígulás elleni védelem. Gyakori rendelkezés, a startup kockázatitőke-befektetések esetében a legtöbb esetben alkalmaznak a tulajdonrész hígulása elleni védelmet, de ez nem feltétlenül szükséges része a term sheetnek

Amennyiben a befektető rendelkezik elsőbbségi joggal, akkor az újonnan létrehozott részvényeket a meglévő tulajdonrésze arányában azelőtt vásárolhatja meg, hogy azok új, külső befektetőkhöz kerülnének. A hígulás elleni védelemnek ez a formája nem a privát befektetések esetében, hanem akkor jellemző, ha a vállalat a szélesebb piacon keres külső befektetőket – pl. nyilvános kibocsátás formájában.

Amennyiben a meglévő befektető nem gyakorolja az elsőbbségi jogát, akkor a tulajdonrésze hígul, azaz a vállalatban lévő részesedése csökken.

Az elsőbbségi jog egyik jellemzője, hogy nem átruházható, hiszen abban az esetben a befektetők kereskedhetnének ezzel a joggal is. Előfordulhat ugyanakkor olyan eset is, amikor a befektető a meglévő részesedésének arányán túl is vásárolhat újonnan kibocsátott részvényeket, továbbra is diszkontált – azaz a kibocsátás árfolyamánál alacsonyabb – áron.

Hígulás akkor is bekövetkezhet, ha részvényopciók tulajdonosai, például korai alkalmazottak, igazgatósági tagok vagy más kedvezményezettek lehívják az opcióikat. Ha a részvények száma növekszik, akkor minden egyes korábbi részvényes vagy befektető részesedése csökken, vagyis minden egyes részvény kevesebbet ér. Ritka esetekben a vállalat összeolvadáskor, akvizíciókor, részvénycsere mellett extra készpénzhez is jut, amivel a cég értéke is arányosan nő, így ellensúlyozva a hígulást.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!