Együttértékesítési jog / Tag-along

A tag-along egy szerződéses kötelezettség, mely a kisebbségi tulajdonosokat vagy befektetőket védi a kockázatitőke-befektetésekben. A tag-along esetében, ha a többségi tulajdonos eladja részesedését, akkor a kisebbségi tulajdonosnak joga van csatlakozni a tranzakcióhoz azonos feltételek mellett, és a többségi tulajdonosnak ezt kötelessége tűrni.

  • + A tag-along a kisebbségi befektetők jogait védi.
  • + A tag-along kikötésével nem lehetséges kihagyni az értékesítési egyeztetésekből a kisebbségi tulajdonost.
  • + A kisebbségi tulajdonos azonos feltételek mellett, azonos áron tudja eladni a részesedését, mint a többségi tulajdonos.

  • - A tag-along jog korlátozza a többségi tulajdonos mozgásterét.

A tag-along, vagyis együttértékesítési jog a startupok esetében a kockázatitőke-befektetések egyik tipikus szerződéses záradéka, melyet a term sheetben szabályoznak. Ez a jog lehetőséget ad arra a kisebbségi tulajdonosnak, hogy amennyiben akarja, akkor a saját részesedésével csatlakozzon a többségi tulajdonos eladási szándékához és a különböző részesedések egységesen jelenjenek meg az ajánlatban. 

A nagyobb tőkebefektetők és pénzügyi intézmények egy cégben szerzett részesedésük eladására gyakran sokkal jobb lehetőségekkel és tárgyalási pozíciókkal rendelkeznek, mint a kisebbségi tulajdonosok. A kisebbségi befektetést ugyanis jellemzően nagyon nehéz önmagában értékesíteni, míg a többségi tulajdonrész könnyebben teremt akvizíciós lehetőséget a tőkepiacon.

A kockázatitőke-befektések során az angyalbefektetők a 3F (family, friends, fools) befektetők, a korai alkalmazotti részvényopciókkal rendelkezők és részesedésük csökkenésével gyakran maguk az alapítók számára is nagyon fontossá tud válni a tag-along záradék. 

Ennek a záradéknak a beemelése mellett ugyanis nem történhet meg az, hogy az alapítók vagy a korai befektetők közül többségi tulajdonban lévő részvényesek értékesítik a saját tulajdonukat, amivel a cég feletti kontroll pozícióba az új befektető kerül, míg a kisebbségi tulajdonosok beragadnak mellette egy nem likvid befektetésbe.

A tag-along joggal párhuzamosan általában megjelenik a drag-along jog is, melyet együttértékesítési kötelezettségnek is hívnak. Ebben az esetben éppen a tag-along ellenkezője történik, vagyis a többségi tulajdonos, amennyiben 100 százalékos felvásárlási ajánlat érkezik egy harmadik féltől, akkor kényszerítheti a kisebbségi tulajdonosokat arra, hogy a részvényeiket eladják – vele azonos áron és feltételek mellett.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!