Intézményi befektető

Az intézményi befektető a befektetések kezelésével hivatásszerűen foglalkozó, jogi személyiséggel rendelkező befektetők megnevezése.

Az intézményi befektető a tőkepiaci törvény szerint a befektetések kezelésével hivatásszerűen foglalkozó jogi személyiséggel rendelkező befektető, amelynek fő tevékenysége a pénzügyi eszközökbe történő befektetés, illetve pénzügyi eszközök értékpapírosítása

Magyarországon intézményi befektetőnek számít a biztosító, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény, valamint az egészség- és nyugdíjbiztosítási alap kezelői. 

Az intézményi befektetők nemcsak a saját pénzüket, hanem mások megtakarításait is befektetik. Tevékenységüket, működésüket szigorú előírások korlátai között fejthetik ki. Ugyanakkor az intézményi befektetők feladatkörükből adódóan „szakbefektetők”, akik mélységükben ismerik a tőkepiac mozgásának és alakulásának törvényszerűségeit, képesek valamennyire, legalább az uralkodó trendek szintjén előre becsülni a piaci folyamatokat és az egyes értékpapírok várható árfolyamváltozását.

A befektetési szolgáltatóknál az intézményi befektetők a legnagyobb ügyfelek, akik döntéseikkel, speciális igényeikkel képesek befolyásolni az egész piacot. Általában hosszú távra terveznek, a nyugdíjcélú megtakarításokat kihelyező befektetők például akár évtizedes időtávokban is gondolkodnak befektetett portfóliójuk megtérülésével kapcsolatban.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák




Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!