Értékpapírosítás

Az értékpapírosítás az a folyamat, amelyben egy bank vagy más pénzügyi intézmény az általa kezelt hitelek egy jól körülhatárolható csoportját összevonja, és azok pénzforgalmára egy új értékpapírt (kötvényt) bocsát ki.

  • + Az értékpapírosítás révén a bankrendszerben hitelezési forrás keletkezik.
  • + A befektetők a létrejött értékpapírokkal jó hozamokat érhetnek el.

  • - A nem korrekt módon végrehajtott értékpapírosítás elfedi az összecsomagolt portfólió egyes elemeinek magas kockázatát.

Az értékpapírosítás elsőre kicsit misztikus folyamatnak tűnik, de igazából röviden összefoglalva annyi történik, hogy a bank a nála levő hitelek egy csoportját kiválasztja, ezek tőkerészét összeadja, és átadja egy erre a célra létrehozott külön cégnek. Ez azután a hozzá került hitelek összesített pénzáramlására (kamatbevételére) egy kötvényt bocsát ki. Ezeket a kötvényeket azután befektetők lejegyzik, ezzel átveszik a banktól a hitelek kockázatát, de egyben élvezik a bank által nekik átengedett kamatokat

A hitelek értékpapírrá alakítása révén a bank a felszabaduló forrásaival új projekteket finanszírozhat meg, miközben a régi hiteleket sem mondja fel.  Az értékpapírosítás tehát önmagában egy hatékony eszköz arra, hogy a bankrendszer a korábbinál nagyobb összeggel finanszírozza a gazdaságot. Éppen ezért ezt a megoldást a jegybankok is támogatják, például azzal, hogy átlátható rendszert hoznak létre az értékpapírosításra, amivel elkerülhetők – vagy legalábbis jelentősen csökkenthetők – annak veszélyei.

A 2008-as nagy pénzügyi válság egyik oka az volt, hogy a bankok nem átlátható módon értékpapírosították a náluk levő hiteleket, és olyan kötvényeket bocsátottak ki, amik mögött nagy kockázatú hitelek (is) voltak. Sőt előfordult az is, hogy értékpapírosításon alapuló kötvényeket újra értékpapírosítottak, és azokra egy újabb kötvényt bocsátottak ki. Amikor aztán az eredeti hitelek egy része nemfizetővé vált, egész kötvényláncolatok veszítették el az értéküket, súlyos veszteségeket okozva a befektetőknek, köztük más bankoknak is. 

Az ilyen veszélyek elkerülése érdekében a jegybankok nagyon komoly adatszolgáltatási kötelezettséget írnak elő az értékpapírosítónak, és ellenőrzik, hogy csak azonos típusú és hasonló kockázatú hiteleket lehessen „összecsomagolni” és értékpapírrá alakítani. 

Emellett előírja azt is, hogy a banknak az adott kategóriába tartozó hitelek egy részét meg kell tartania, hogy érdekelt maradjon a hitelportfólió jó minőségének megőrzésében. A rendelet emellett lényegében lehetetlenné teszi a többszörösen átcsomagolt, ezért nehezen értékelhető kötvények kibocsátását is, nehogy a 2008-ashoz hasonló láncolatok alakuljanak ki. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!