Lombard hitel

A lombard hitel értékpapír fedezete mellett nyújtott hitel, illetve kölcsön.

A lombard hitel egy olyan hitelforma, melynél a fedezetet valamilyen forgalomképes értékpapír biztosítja, tehát a lombard hitel felvételéhez mindenképpen szükség van valamilyen forgalomképes értékpapír-befektetésre, amely a szabad felhasználású hitel biztosítéka lesz.

A lombard hitel hiteligénylése alapvetően gyorsabb, kisebb adminisztrációval jár, mint ha kevésbé likvid fedezet mellett történne a hitelfelvétel. Pénzügyileg akkor éri meg a hitelfelvevőnek, ha az értékpapír-befektetésen elérhető hozam meghaladja a hitel (és felvételének) költségeit.

Lombard hitelre például olyan helyzetben érdemes gondolni, amikor egy alapvetően hosszú távú befektetési portfolió mellett átmeneti likviditási szükséglet áll elő. A lombard hitelnek köszönhetően a lekötött befektetésből nem kell idő előtt kiszállni, az fedezetként felhasználható a finanszírozás biztosítékaként.

Vállalkozások számára a lombard hitel azáltal válhat még külön érdekessé, hogy a kölcsönfelvevő és a biztosítékot adó személye elválhat egymástól.

Emiatt az induló vagy kisebb, tehát banki finanszírozáshoz nehezen hozzájutó cégek számára a lombard hitel a tagi kölcsön reális alternatívája lehet. Ebben az esetben a cég veszi fel a hitelt, miközben a tulajdonos nyújtja hozzá a biztosítékot. Így anélkül tud hozzájárulni a cég finanszírozásához, hogy a befektetéseitől meg kellene válnia, emellett változatlanul hozzájut azok hozamához is. A felvett kölcsön kamata pedig a vállalkozás költségei között elszámolható.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!