Likviditási mutató / Likviditási ráta

A likviditási mutatószám azt mutatja meg, hogy a cég mennyire tud eleget tenni az összes rövid lejáratú kötelezettségének, tartozásának.

A megfelelő likviditás azt jelenti, hogy a vállalkozás valamilyen időtávon belül minden időpontban határidőre teljesíteni tudja fizetési kötelezettségeit. A likviditás egy mérhető fogalom: a likviditási mutatószám azt fejezi ki, hogy a likvid eszközök hányszorosát teszik ki a céggel szembeni követeléseknek. (A likviditásnak vannak más mutatószámai is, ilyen például a likviditási gyorsráta.)

Általános vagy elsődleges likviditási mutatónak nevezzük, amikor a likvid eszközök összegét osztjuk a rövid lejáratú követelések aktuális összegével. Ha a mutató értéke 1 vagy annál kevesebb (azaz a rövid lejáratú követelések állománya magasabb a likvid eszközöknél), akkor a vállalkozás pénzügyileg instabil, hiszen nem rendelkezik a hamarosan kifizetendő pénzösszeggel. Ha a hányados értéke eléri az 1,2-et az már elfogadhatónak tekinthető, a 2-t meghaladó érték pedig kiváló minősítést jelent.

Természetesen a leglikvidebb eszközöket is két részre bonthatjuk, aszerint hogy hogyan viselkednek, ha fel kell őket használnunk a velünk szembeni követelések rendezésére. A legegyszerűbb nyilván a készpénz esete, ha van, és azzal rendezzük az adósságot, akkor némi betéti kamatot bukunk, de ez a normál működés része. 

Más a helyzet, ha értékpapírokat kell eladnunk annak érdekében, hogy rendezzük az adósságainkat. Ilyenkor nem nézhetjük, hogy befektetési alapunk hozama vagy részvényeink értéke éppen hogy áll, el kell adnunk őket ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk. Ez pedig azt jelenti, hogy akár komoly veszteséget is le kell nyelnünk vagy jövőbeli jó hozamokról kell lemondanunk, hiszen nem véletlenül tartottuk a portfóliónkban éppen azokat az értékpapírokat, nyilván nyereséget reméltünk tőlük. 

Ahhoz, hogy a cég eszközei, tárgyai fizetésre alkalmasak legyenek, gyakran időre is szükség lehet, hiszen el kell adni őket. Ebben az esetben a tárgyak besorolása öt kategóriába eshet: ezt ötfokozatú likviditási mérlegnek hívjuk.

  • Első fokon likvid eszközök azok, amelyek alkalmasak az azonnali kifizetésre; azonnali kifizetésnek nevezzük azt, mely 30 napon belül megtörténik. Egyértelműen ilyen eszköz a készpénz. 
  • Másodfokon likvid eszköz például az értékpapír abban az esetben, ha jegybankképes (azaz a jegybank által elfogadható fedezetként meghatározott). 
  • Harmadfokon likvid eszköz lehet az a készlet, amely 1 éven belül készpénzzé tehető. 
  • Negyed-, illetve ötödfokon pedig likvid eszköz, ami saját tulajdon: ilyen a telek vagy az ingatlan is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!