Alapok alapja

Az alapok alapja olyan befektetési alap, amely más befektetési alapok befektetési jegyeit vásárolja meg.

  • + Elérhetünk olyan piacokat, amelyekhez speciális vagy nagyobb tudás és felkészültség szükséges.
  • + Kisebb befektetéssel több, esetleg nehezebben elérhető befektetési alapokhoz férhetünk hozzá.
  • + Alacsonyabb kockázat.

  • - Magas költségek: kétszer fizetünk alapkezelési díjat.

Az alapok alapja olyan befektetési alap, amely más befektetési alapok befektetési jegyeit vásárolja meg. Így a portfóliójában nem kötvények, részvények vagy egyéb származtatott termékek vannak, hanem zömmel más befektetési alapok befektetési jegyei. 

Az általános szabály az, hogy az ilyen néven futó alapok portfóliójában a befektetési jegyek arányának meg kell haladnia a 80 százalékot. A fennmaradó részből az alapkezelő akár egyedi részvényeket, vagy más befektetési eszközöket is vásárolhat. 

Hasznos befektetési lehetőség az alapok alapja konstrukció, mivel olyan piacokhoz juthatunk így el, amelyek nagyobb tudást és felkészültséget igényelnének, vagy Magyarországról kisebb befektetésekkel nem, vagy csak nehezebben lennének elérhetők. Alapok alapján keresztül távoli piacok termékeiből vásárolhatunk, összetett termékekbe vagy több abszolút hozamú – azaz előre meghatározott befektetési stratégia nélkül, akár a napi piaci történésekre is reagáló – alapba fektethetünk egyetlen befektetési jegy megvásárlásával. Így a befektetés jóval kényelmesebb, egyszerűbb és kisebb kockázatú lehet.

Főleg külföldi befektetések esetén fontos további előny lehet, hogy egy befektetési jegy értékesítésével vagy vásárlásával sokkal gyorsabban reagálhatunk a fontos piaci eseményekre és szükség esetén gyorsabban teremthetünk magunknak likviditást is, mint ha több különféle eszközből (részvényből, kötvényből stb.) vásárolnánk.  

Az alapok alapja konstrukcióval a probléma a magas költség. A befektetési alap alapkezelési díjat számol fel, azaz az alapkezelő a kezelés költségeit folyamatosan levonja a bruttó vagyonból. A befektetési jegy árfolyamát pedig az egy befektetési jegyre jutó nettó vagyon (eszközérték) határozza meg. Az alapkezelési díjat ebben a konstrukcióban nemcsak az alapok alapját kezelő befektetési alapkezelő számolja fel, hanem azok a befektetési alapok is, amelyeket megvásárolt az alap. Így valójában kétszer fizetünk alapkezelési díjat.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 25.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!