Befektetési jegy

A befektetési jegy egy értékpapír, amin keresztül egy befektetési alapból lehet egy egységnyi részesedést vásárolni.

  • + A befektetési jegy (általában) bármikor eladható vagy transzferálható.

  • - Egy-egy pénzintézet nem forgalmazza az összes elérhető befektetési alapot.
  • - Korlátozott tulajdonosi jogokat szerez a befektető, az alap működésébe nem szólhat bele.

Egy befektetési alapba történő beszállás befektetési jegyek megvásárlásán keresztül történik. A befektetési jegy értékpapír, ami a befektetési alap vagyonának egy egységét testesíti meg. A vásárláshoz (jegyzéséhez – az alap indulásakor történő vásárlás) értékpapírszámla és egy közvetítő (brókercég, bank vagy ügynök) szükséges, aki lebonyolítja a tranzakciót. A befektetési jegy piaci árfolyamon bármikor eladható. 

Értékpapírszámla különböző kereskedelmi bankoknál vagy erre szakosodott befektetési szolgáltatónál nyitható. Egy-egy pénzintézet nem forgalmazza feltétlenül az összes elérhető befektetési alapot, hanem jellemzően csak a vele partnerségre lépő alapkezelőkét. Így vagy az értékpapírszámla kiválasztása után kell az elérhető alapok közül választani, vagy pedig a megfelelő alap kiválasztása után nézzük meg, hogy az melyik pénzintézetnél elérhető.

A befektetési jegyek árfolyammal rendelkeznek, ami az adott napon az egy jegyre jutó nettó eszközértéket jelenti. Maga a nettó eszközérték az alap teljes aktuális vagyona a költségekkel csökkentve. Ha ezt elosztjuk az alap befektetési jegyeinek számával, akkor kapjuk meg egy jegy árfolyamát, amin a jegy az adott időpontban a hivatalos forgalmazónál megvehető vagy visszaváltható.

A befektetési jegy megvásárlója korlátozott tulajdonosi jogokat szerez, hiszen kizárólag hozamra és likvidációs ellenértékre jogosult (ez a befektetési alap megszűnésekor lehetséges). Az alap működésébe nem szólhat bele, igazán az alap jegyeinek megvásárlása előtt, az alap befektetési politikájának ismeretében dönthet csak arról, hogy milyen kockázati szintű (passzívan vagy aktívan kezelt, esetleg abszolút hozamú) alapot választ. 

A befektetési jegyen szerepelnie kell számos kötelezően feltüntetendő adatnak. Először is szerepelnie kell a befektetési alap megnevezésének és a befektetési jegy sorozatmegjelölésének. Kötelező elem ezenfelül a befektetési alap fajtája (zárt végű, nyílt végű), típusa (nyilvános vagy zártkörű) és futamideje. Ugyancsak megtalálható rajta a jegy névértéke, az értékpapír kódja és sorszáma, az alap kezelését végző befektetésialap-kezelő cégneve, székhelye, a kibocsátás dátuma és az alapkezelő cégszerű aláírása.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 8.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!