Értékpapír jegyzése

Az értékpapír jegyzése az értékpapír megvásárlására vonatkozó befektetői nyilatkozat.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Államkötvény Kötvény Duration / Duráció / Átlagidő

Az értékpapírok nyilvános kibocsátásának egyik fontos lépése a nyilvános ajánlattétel. Az értékpapír kibocsátója nyilvános ajánlattétel formájában teszi közzé a forgalomba hozandó értékpapírok legfontosabb jellemzőit (darabszám, névérték, kibocsátási ár, a jegyzés időtartama, kötvény esetén a kamat, lejárat stb.), valamint a befektetőknek szóló tájékoztató elérhetőségét. A nyilvános ajánlattétel után következhet az értékpapírok jegyzése. 

A jegyzés olyan eljárás, melynek során a potenciális befektetők visszavonhatatlan kötelezettséget vállalnak arra, hogy a nyilvános ajánlattételben közölt ajánlatot elfogadják és a forgalomba kerülő papírból a jegyzett mennyiséget megjelölt áron megvásárolják.

Előfordulhat, hogy a kibocsátó által megjelölt mennyiségű papírnál több vagy kevesebb jegyzés érkezik, ilyenkor túl- vagy aluljegyzés történik. Túljegyzés esetén a nyilvános ajánlattételben leírt módon osztják el az értékpapírokat az ezt jegyzők között.

Az aluljegyzés általában egy elég kedvezőtlen jel, arra utal, hogy a kibocsátó és annak pénzügyi tanácsadója nem megfelelően mérték fel a piac „étvágyát”, illetve hogy milyen feltételekkel célszerű kínálni a kibocsátani szándékozott papírt. Aluljegyzés esetén az is előfordulhat, hogy a kibocsátó eláll a kibocsátástól, és az végül sikertelenül zárul.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!