Szenzor

A szenzorok valamilyen tulajdonság mérésére szolgáló eszközök, amelyek gépekbe építve jelet adnak a mért tulajdonság állásáról.

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ a szenzorizáltság irányába halad. A technika fejlődésével lényegében minden mérhetővé vált a szenzorok által. A hang, a hő, a színek, a légnyomás, de még egyes vegyületek jelenléte is mérhető egyre kisebb eszközök által, amikből jó néhány megfér egymás mellett akár egy okostelefonban is.

A szenzorok lényegi tulajdonsága, hogy a mért dolog állásáról jelet is adnak egy velük kapcsolatban álló rendszernek, amely azt feldolgozza és hasznosítja. Ez hálózatokhoz kapcsolódó gépeknél és más tárgyaknál történhet interneten keresztül, de az adatátvitel megoldható RFID, vagy NFC technológiával is. 

A szenzorok révén az életünk legtöbb területét befolyásoló tényezők mérhetővé és távolról felügyelhetővé válnak, ami segíthet az előrejelzésekben is. A szenzorok felhasználhatóságát jól mutatja, hogy egyes becslések szerint a különféle eszközökbe épített és rendszerekkel kommunikáló szenzorok száma már rövidtávon is elérheti a többszáz milliárd darabot a világban. 

A szenzorok által szolgáltatott adatok (Big Data) feldolgozása révén valóságos új ipari forradalom van kibontakozóban. Lehetségessé vált az önvezető járművek megalkotása és egyre gyarapszik az egészségünkre vigyázó viselhető eszközök száma is. Fokozatosan átalakulnak hétköznapjaink, ahogy az egyre okosabb eszközök, és az Internet of Things révén kényelmesebbé válik az életünk, miközben a robotizálás következtében jelentős munkaerőpiaci változásokkal is számolni kell.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!