Desktop publishing / DTP

Ma már a szemünk se rebben amiatt, hogy némi hozzáértéssel és egy kis esztétikai érzékkel nyomtatásra kész kiadványokat, vetítésre kész prezentációkat vagy profin néző weblapokat vagyunk képesek előállítani egyetlen számítógép és egy vagy néhány szoftver segítségével. Ez a desktop publishing.

A desktop publishing (DTP) forradalma az 1980-as évek közepén kezdődött és tulajdonképpen a mai napig tart. A DTP végeredményben olyan feladatok informatizált megvalósítását jelenti, amelyekhez néhány évtizeddel ezelőtt még speciális ipari eszközökre és több különböző szakember összehangolt munkájára volt szükség.

Eleinte csak a könyvek, újságok, szórólapok és más nyomtatott termékek előállítására használták a kifejezést. Napjainkban már ide értenek minden olyan lehetőséget, amivel szövegek, képek és más vizuális elemek együttese fizikai vagy digitális/online formában való terjesztésre elrendezhető és előkészíthető. 

Ide tartozik tehát minden eszköz, amivel weblapok, blogok, hírlevelek, e-könyvek, prezentációk, digitális képeslapok és hasonlók gyárthatók – még akkor is, ha már nem „desktopon”, vagyis asztali számítógépen, hanem sok esetben okostelefonon működik. Számos olyan eszköz tehát, ami egy vállalkozás marketingjének, kommunikációjának is az alapjait jelenti.

A DTP-eszközök között vannak professzionális felhasználóknak szánt, összetett, komoly tanulási görbéjű szoftverek (a nyomtatott világban ilyen az Adobe InDesign, a Quark XPress vagy az ingyenes Scribus), és számtalan olyan is, amit kifejezetten azért fejlesztettek ki – intuitív felületekkel, mutatós mintaoldalakkal –, hogy amatőrök is látványos eredményeket érhessenek el: a világon a legszélesebb körben használt DTP-eszközök minden bizonnyal a Microsoft Word és PowerPoint előre telepített template-jei.

Hasonló forradalom ment végbe egyébként az audió- és videópublikációk területén is. A számítástechnika fejlődése a professzionális felhasználók számára végtelen – és végtelenül összetett, valamint gyakran igen költséges – lehetőségek tárházát nyitotta meg, miközben a műkedvelők korábban elképzelhetetlen módon könnyen és olcsón állíthatnak elő podcastokat és kisfilmeket is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!