Interface / Interfész / Csatoló felület

Interfésznek nevezzük azt a felületet, ahol két különböző számítógépes rendszer találkozik és képesek egy irányba vagy oda-vissza hatni a másikra. A hatás vagy információcsere történhet számítógépes hardverek, szoftverek, külső kiegészítők, emberek vagy ezek bármilyen variációja között.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Operációs rendszer Szoftverergonómia Metaadat

A különböző hardver- és szoftvereszközök, illetve a rendszerek felhasználói között folyamatos kapcsolatra van szükség. A felhasználók utasításokat adnak a szoftvernek, a szoftver vezérli a hardvert, az ott létrejövő számítások eredményei visszakerülnek a szoftverbe, mely megjeleníti azokat a felhasználó számára. Ez egy egyszerű algoritmus, de ennek végtelen permutációja létezhet, bármilyen feladatra, funkcióra, számításra tervezhető, fejleszthető interfész.

A leghagyományosabb típus a hardverinterfész: a kábeleken, vezetékeken keresztül futó elektronikus jelek a hardverek között csatlakozókon, portokon keresztül cserélődnek ki. Hétköznapi hardver interfészek például az USB vagy az Ethernet csatlakozók. 

A szoftveres vagy programozható interfészek ezzel szemben a programkódokat, nyelveket és üzeneteket jelentik, melyek kommunikálhatnak más szoftverekkel, vagy akár a hardverelemekkel közvetlenül. Erre egyszerű példa az operációs rendszer (Windows) vagy az e-mail-küldő SMTP protokoll, vagy a vezérlőszoftver, ami egy hardver elem működését biztosítja.

A felhasználói interfészek pedig azok a felületek, ahol az emberi felhasználó végzi a kommunikációt: ilyen a kijelző, a billentyűzet, a touchpad.

A felhasználói interfésznek (UI) a legkorábbi formája a parancssor (CLI), melyet később a grafikus (GUI) verziók követtek. Beszélhetünk még menü alapú, érintőképernyős, hang alapú, űrlapszerű és természetes nyelv alapú felhasználói felületekről.

A UI témakör gyakran kapcsolódik az ügyfélélmény, felhasználói élmény, azaz az UX fogalmához. A UI tervezés elsősorban az esztétikai megjelenésről és a funkcióról szól, míg a UX-hez ezeken túl a beavatkozást követő válaszidő, a tartalmak minősége, érthetőség, kezelhetőség, akadálymentesség és a kontextus tartozik. 

A UX dizájn egy olyan tervezési folyamat, melynek célja hasznos és releváns élményt nyújtó termékek fejlesztése, beleértve minden olyan szempontot, mint a márkázás, vizuális minőség, használhatóság és funkció.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 25.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!