Algoritmus

Egy algoritmus utasítások sorozata, melyek célja egy adott feladat végrehajtása vagy egy probléma megoldása. Az algoritmusok használata általánosan elterjedt a digitális világban, ezek nélkül a ma ismert azonnali visszacsatolást adó megoldások nem létezhetnének vagy sokkal lassabban szolgálnának ki kevesebb ügyfelet.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Adatbázis Trend Digitalizáció

Az algoritmus koncepciója már az ókorban is létezett, az ősi babiloni matematikusok is foglalkoztak már vele, tehát nem kifejezetten informatikai fogalom. Algoritmusként tekinthetünk például egy étel receptjére, ahol sorrendben le vannak írva a pontos, specifikus lépések, az egyes lépésekhez tartozó gyakorlati útmutatók és a szükséges hozzávalók mennyisége is. Az algoritmus sajátos jellemzője ugyanis, hogy mindig konkrét, véges számú lépésből áll, melyek jól előkészítettek és előre tesztelve is vannak.

Egy másik egyszerű példa az algoritmusokra egy listában véletlenszerűen kiírt számok növekvő vagy csökkenő sorrendbe állítása vagy a legnagyobb szám megtalálása. A megoldáshoz minden számot látni kell egy időben, és az alábbi lépéseket kell végrehajtani: Először is meg kell nézni, hogy van-e egyáltalán szám a listában. Ha van, akkor feltételezzük, hogy az első szám a legnagyobb, majd a következő számokat összehasonlítjuk, hogy nagyobbak-e, mint az, amit eddig a legnagyobbnak gondoltunk (ez az elején az első), és ha igen, akkor azt helyezzük előre, amíg sorba nem rendeződnek a számok.

A folyamat különböző részei közt való lépkedés nem feltétlenül determinisztikus, vagyis nincs előre definiálva, hogy mi után mi következik. Tehát az algoritmus nem egy forgatókönyv, hanem rendelkezik döntési pontokkal is, ahol elágazhat. 

Az algoritmusok előnye, hogy a felhasználók és a rendszereket üzemeltetők életét egyaránt könnyebbé teszik, ugyanis nem szükséges minden kapcsolódó feladatot manuálisan végrehajtani újra és újra, illetve a nagyon gyors reakcióidőt igénylő területeken az algoritmusok jelentősen felülmúlják az emberi munka hatékonyságát, eredményességét. Minden szoftver algoritmusok sokaságából áll, a számítógépes programok valójában integrált algoritmusok.

Nagyon fontos szempont az algoritmusoknál, hogy mennyire optimálisan vannak megírva, hiszen ugyanazon forrásból ugyanahhoz az eredményhez többféleképpen is el lehet jutni, a programozók célja viszont az, hogy az eredményt a lehető leggyorsabban, a legkevesebb erőforrás, számítási kapacitás segítségével érjék el. 

Jó példa az algoritmusok, szoftverrobotok alkalmazásával elérhető hatékonyságnövekedésre a fintech, a kriptovaluták vagy a tőzsdék világa, de ugyanúgy algoritmusokra épülnek például a programozott hirdetésekkel foglalkozó online hirdetési piacterek is. 

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!