Szoftverrobot / Roboting Process Automation / RPA

A szoftverrobotok (angolul: Roboting Process Automation, RPA) olyan egyszerűen, programozható megoldások, amelyek rutinszerűen ismétlődő feladatok esetén megtanulják „végignyomkodni a számítógép gombjait” az alkalmazottak helyett. Ha egyszer betanítottuk, a robot egyfolytában dolgozik - és sohasem téved.

  • + Egy szoftver segítségével könnyen (akár IT szakember nélkül) programozható.
  • + Olcsóbb, mint egy informatikai fejlesztés.
  • + Ugyanazt végzi el, mint az ember, de gyorsabban és pontosabban.
  • + Jól használható adatbázisokat hoz létre.
  • +

  • - Ha megváltozik a termelési folyamat, az adatok vagy algoritmusok, újra kell programozni.
  • -

Az ismétlődő, rutinszerű, egyszerű szabályok szerint leírható folyamatok egyszerűen – akár informatikus bevonása nélkül is – automatizálhatóak egy szoftverrobot alkalmazásával. 

Amikor például egy alkalmazott a potenciális megrendelők hitelképességét ellenőrzi, akkor minden egyes alkalommal ugyanazt a néhány tucat jól begyakorolt lépést hajtja végre a számítógépén: megnyitja a megfelelő weboldalakat, elnavigál a megfelelő adatokig, azokat beviszi a hitelképességet elemző rendszerbe, majd egy előre meghatározott algoritmus szerint zöld utat ad az üzletnek, vagy leállítja a tranzakciót. Ez egy soklépéses folyamat, de lényegét tekintve nagyon egyszerűen leírható algoritmus szerint halad. 

Az RPA szoftverrobot fejlesztő alkalmazások arra adnak lehetőséget, hogy ezt a folyamatot leprogramozva a rutinszerű feladatokat automatizáljuk, felszabadítva az alkalmazottakat magasabb hozzáadott értékű munkák elvégzésére.  A szoftverrobotok sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgoznak, 0-24 órás üzemben, szabadságolás nélkül, ráadásul hibátlanul. 

Ráadásul a robot által létrehozott adatbázis is jobb minőségű lesz, mint a különböző alkalmazottak által készített eddigi adattáblák, mivel a robot mindig azonos struktúrában hozza létre az adatokat, úgy, ahogyan azt előre megadtuk a számára. Ennek köszönhetően a létrejövő adatbázis egy másik szoftver vagy mesterséges intelligencia alkalmazás segítségével elemezhetővé válik, ami nagyban megkönnyítheti a későbbi stratégiai döntéseket. 

Ha a robot dolgozik, akkor értékes emberek szabadulnak fel olyan monoton munkavégzések alól, amelyeket általában senki sem kedvel. Annak érdekében, hogy a felszabaduló munkaerő magasabb hozzáadott értékű munkák elvégzésére is alkalmassá váljon, gondoskodni kellhet megfelelő képzésükről – de az erre fordított összeg sokszorosan megtérül a cég versenyképesebbé és hatékonyabbá válásának köszönhetően.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!