Mesterséges intelligencia / Artificial intelligence

A mesterséges intelligencia e pillanatban alapvetően egy tudományág, ami arra törekszik, hogy az emberihez hasonló tudással, memóriával, és szintetizáló képességgel ruházzunk fel gépeket. Ami ma működőnek tekintünk ezen a téren az iparban, a kereskedelemben, vagy az élet más területeink, az egy erősen 1.0-ás változata annak, amit ez a technológia e kutatások eredményeként később elhozhat a számunkra.

A sakkprogramok képesek megverni a világ legjobb sakk nagymestereit, de nem tudnak mit kezdeni egy olyan egyszerű játékkal, mint az amőba. A sakkgépek programozása tehát egyedi tudást ad a rendszernek, amelyet az nem tud kiterjeszteni más területekre, miközben okkal feltételezzük, hogy a sakk nagymesterek valószínűleg elég jól amőbáznak is.

Mégis sokat beszélünk mostanában a mesterséges intelligenciáról, mert egyes részterületeken nagyon bíztató eredményeket ért el a tudomány. Maradva a sakknál, ma már nem az számít eredménynek, hogy a rendszer jól sakkozik, hanem az, hogy néhány óra alatt tanul meg világbajnoki szinten sakkozni. A beszédfelismerő rendszerek jól haladnak a hangsúlyok és a beszédhez társuló mimika azonosításával, azaz az alapvető érzelmek és a beszéd együttes kezelésével, ami lehetővé teszi, hogy egyszerű ügyintézéseink során már ne emberrel, hanem úgynevezett chatbot-tal beszélgessünk.

Ám ez a gépi tanuláson alapuló képességük még mindig nem teszi azt lehetővé, hogy mondjuk jó sale-szes váljon belőlük, mert nem rendelkeznek egy jó értékesítő kolléga tapasztalataival. Nem elég kifinomultak, és legfőbbképp hiányzik belőlük az a fajta intuíció, amellyel képesek lennének felülírni a már megtanult szabályokat.  

A korlátozott memóriával már rendelkező 1.0-ás mesterséges intelligenciák képesek arra, hogy a beléjük programozott játékszabályokat kiegészítsék múltbéli információkkal, és ez alapján hozzanak saját döntéseket. Ez teszi például lehetővé az önvezető járművek működését, amelyek már sok millió kilométert tettek meg a forgalomban emberi beavatkozás nélkül. Ettől még jól tesszük, ha bicikliző gyerekeinknek azt tanítjuk, hogy teremtsenek szemkontaktust az autóssal, mielőtt befordulnának elé.

A mesterséges intelligencia fejlődése a következő évtizedekben bámulatos szintet léphet, mivel rengeteg matematikus és programozó dolgozik a világ minden táján a fejlesztésén, a rendelkezésükre álló számítási kapacitás pedig gyorsan nő. 

Az 5G térhódítása, és vele a valós idejű információátvitel, valamint a szenzorok elterjedése és velük az átvitt és feldolgozott adatok mennyiségének növekedése pedig az eredményezi, hogy ez a technológia mind több területen bevethetővé válik. Egyes területeken, mint amilyen például az egészségügyi diagnosztika, a mesterséges intelligencia alkalmazása rövid időn belül olyan áttörést hozhat, aminek következményeire (például a hosszabb várható élettartam) az egész emberiségnek fel kell készülnie.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!