Programozott hirdetés / Programmatic

A programozott hirdetés („programmatic advertising”) az internetes hirdetések adásvételének korszerű formája, amelyben az üzleteket – a vevők és az eladók által meghatározott feltételekhez igazodva – számítógépes programok kötik meg egymással.

A programozott hálózatok speciális saleshouse-ként működnek: számos weboldal felületeit értékesítik (azaz nagy inventoryval dolgoznak). Az értékesítés azonban nem a tárgyalóasztal mellett, hanem egy magas szinten informatizált tőzsde keretei között történik. 

A médiatulajdonosok meghatározzák, hogy mely a hirdetési felületeiket mikor és milyen áron kívánják értékesíteni. A hirdetők hozzák a kampányokat, az elérni kívánt célcsoport paramétereit, egyéb követelményeket – és azt, hogy legfeljebb mennyit akarnak költeni. 

A többi aztán a szoftver dolga. Adott időszakban azok a médiatulajdonosok lehetnek a kampány részesei, amelyek megfelelnek a paramétereknek, és a legalacsonyabb árat kérik. És fordítva: a legjobb helyeken az a kampány fog futni, amelynek a gazdája a legjobb árat kínálta az ott megtalálható célcsoport eléréséért.

A nagy programozott hálózatok – mint a Google Ads, vagy a magyar HOPPEX – működése ennél persze bonyolultabb, kínálnak fix áras megoldásokat, meghívásos aukciókat stb. Az ígéret azonban mindig ugyanaz: minden korábbinál hatékonyabb, célzottabb, ráadásul minden szereplő számára előnyös hirdetés-elhelyezés

A programozott hirdetés diadalmenete a 2010-es évek közepén kezdődött, de biztosan nincs vége: napjainkban világszinten a display-hirdetések bő többségét programozott rendszerekben értékesítik. A megoldás nagy előnye a teljesítmény-alapúság: a teljesen digitális folyamatoknak köszönhetően minden korábbinál pontosabban nyomon követhető a kampányok eredményessége.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!