3D nyomtatás

Egy 3D nyomtató digitális modellek alapján képes különböző anyagokból háromdimenziós tárgyakat készíteni.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Brief Márka / Brand Service design

Egy átlagos nyomtatóban nincs semmi izgalmas: berakom a papírt, kiadom a nyomtatási parancsot a számítógépemen, és kinyomtatom a szükséges dokumentumot – két dimenzióban. A 3D nyomtató pont ugyanezt csinálja, csak – nevéhez méltóan – három dimenzióban, azaz papírra nyomtatott szövegek, képek helyett, hanem térbeli tárgyakat nyomtat. 

A 3D nyomtatás már ma is elterjedt technológia: a kisebb 3D nyomtatók legújabb generációja már olyan otthon használható, megfizethető gépekből áll, melyekkel egy „normális” nyomtatóhoz hasonlatosan lehet nyomtatni: csak éppen képek – azaz kétdimenziós ábrázolás - helyett háromdimenziós tárgyakat. Ezzel pl. egy általunk tervezett tárgy prototípusának elkészítése, vagy valamilyen egyszerűbb hiányzó alkatrész minta utáni otthoni kinyomtatása is lehetővé válik.

Általánosabban megfogalmazva: míg korábban egy-egy tárgy vagy egyedi forma létrehozása komoly eszközparkot és mérnöki tudást igényelt, addig a 3D nyomtatókkal ehhez egyszerűen használható szoftverek, és digitális design minták (azaz a szoftver számára érthető digitális tervrajzok) kellenek csupán. 

Nem véletlen, hogy a 3D nyomtatók jelenlegi ipari felhasználása is alapvetően a koncepcionális modellek, prototípusok elkészítésére, egyedi tárgyak gyártására szorítkozik. A jövő ugyanakkor még nagyon izgalmas dolgokat tartogat e területen: a 3D technológia nagyon fontos eleme lehet az Ipar 4.0 korszakának automatizált, egyedi termékeket sorozatban előállító gyárainak is.

A 3D nyomtatók egyszerűbb, „megfizethető” modelljei ráadásul az oktatási intézményekben is fontos szerepet tölthetnek be: a természettudományos tárgyak esetében többek között testek/mechanikus gépek tervezését, a művészeti tárgyak körében a kreativitás, művészeti készségfejlesztés támogatását biztosíthatja.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!