Android

Az Android a Google elsősorban mobiltelefonokra, okoseszközökre fejlesztett operációs rendszere.

Legfontosabb kapcsolódó témák

iOS Bring your own device / BYOD Malware / Adware / Spyware

Az operációs rendszer a számítástechnikai eszközök agya, ez működteti az alapfunkciókat és teszi lehetővé további alkalmazások futtatását. Az Android különféle okostelefonokat, hordozható eszközöket működtet, több mint százféle eszközön teszi lehetővé például az internetezést, a fényképek nézegetését, a videózást, alkalmazások letöltését és használatát. Mivel ezt az operációs rendszert a Google fejleszti, ezért ha valaki a Google levelezőprogramját, a Gmailt használja, könnyedén integrálhatja telefonjába a teljes névjegyzékét, üzeneteit, beszélgetéseit, naptárját vagy webes fotóalbumát.

Az androidos okostelefonokról érhető el a Google Play nevű online áruház, amelyben több mint egymillió alkalmazás között válogathatnak a felhasználók az időjárás-apptól a játékokon keresztül az online kalóriakalkulátorig. Vannak ingyenesek és fizetősek is közöttük.

Az androidos készülékek gyártói (így a Samsung, az LG, a Huawei stb.) jelenleg nem fizetnek a Google-nak, és saját céljaikhoz, arculatukhoz is alakíthatják a rendszert (az Apple konkurens iOS operációs rendszere csak a cég saját eszközein futhat). Általában kötelező ugyanakkor, hogy a Google egyes alkalmazásai ott legyenek az eszközökön – ezt viszont egyes esetekben a szabályozó hatóságok kifogásolták.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!