NAV online számla

A vállalkozásoknak minden olyan számláról online módon kötelező adatot küldeni az adóhatóság számára, melyre az áfatörvény előírásai vonatkoznak – erre való az Online Számla rendszer.

A Magyarországon működő vállalkozásoknak kötelező adatot küldeni a NAV-hoz minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amelyre az áfatörvény számlázási szabályai vonatkoznak.

Mindezt az adóhatóság által létrehozott Online Számla rendszeren keresztül egy regisztrációt követően tehetik meg, mely emellett lehetőséget nyújt a számlák kibocsátóinak és befogadóinak is az őket érintő számlák megtekintésére.

A rendszer a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a NAV-hoz bekötött online számlázóprogramok által készített sima és e-számlák esetén is automatikusan működik – azaz amennyiben cégünk ilyen rendszert használ, akkor nincs semmi extra teendőnk. 

Kicsit más a helyzet a papíralapú számlák esetén, ott azok adatait – alapesetben 5, jelentősebb számlaérték esetén 1 napon belül – kézzel kell felrögzítenünk az adóhatóság rendszerébe (azaz nem lehet e-mailben, szkennelve vagy hasonló módon beküldeni azokat). A rendszer ugyanakkor tartalmaz egy – nem kötelező – ingyenes, SaaS jellegű online számlázóprogramot is: ennek használatával szintén mentesülünk a kézi munka alól.

Azoknak a cégeknek (adóhatósági nyelven: áfaalanyoknak), melyek egyáltalán nem bocsátanak ki számlát, nem kell regisztrálniuk az Online Számla rendszerbe.

Utoljára szerkesztve: 2022. július 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!