E-számla

Az e-számla (elektronikus számla) nem más, mint egy digitális aláírással és időpecséttel hitelesített, pdf formátumú digitális állomány (fájl). Kezelése, adminisztrációja tulajdonságaiból következően egyszerű és kényelmes.

  • + Az erre alkalmas rendszerben kiállított számlát a szabályos ügyvitelhez nem kell kinyomtatni és külön archiválni.
  • + A kézbesítést akár automatikusan elvégezheti a számlázóprogram az adott vevőhöz beállított elektronikus levélcímre.
  • + A digitálisan tárolt számlák nem sérülnek, nem vesznek el, és lehetnek „egyszerre két helyen” – például az irodában és a könyvelőnél – másolás nélkül is.

  • - E-számlát csak annak a vevőnek lehet küldeni, aki ehhez előzetesen hozzájárult; egyelőre vannak, akik idegenkednek az új megoldástól.

Számos különböző, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött számlázóprogram biztosítja az elektronikus számlaküldés lehetőségét, ami valóban költségkímélő (nem kell nyomtatni, adminisztrálni, postázni), és valóban kényelmes. (Sőt, ahogy az általában jellemzi a „Software as a Service” megoldásokat, az online, böngészőből történő számlázás esetében még meg sem kell vásárolni a programot).

A programok a háttérben intézik a digitális aláírást és az időpecsétet, erre vonatkozó beállítás esetén a kézbesítést is; az ügyfélnek csak annyi a dolga, hogy a számla alapadatait megadja. (A digitálisan archiválható e-számlák nem tévesztendők össze az ugyancsak a NAV-kompatibilis számlázóprogramokkal készíthető, de jogi értelemben papíralapúnak számító, digitális aláírást nem tartalmazó számlákkal, illetve a NAV Online Számla rendszerével, amelye az olyan számlák bejelentésére szolgál, melyeken a belföldi adóalanyra áthárított általános forgalmi adó összege nagyobb vagy egyenlő, mint 100 ezer forint.)

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!