Elektronikus aláírás / E-aláírás

Az elektronikus aláírás egy olyan hitelesítési eszköz, amelynek segítségével elektronikus úton írhatjuk alá dokumentumainkat, legyen szó akár személyes, akár vállalkozással kapcsolatos ügyintézésről.

Az e-aláírás előnye, hogy használatával személyes megjelenés nélkül, távolról, elektronikusan lehet ügyet intézni azokban az esetekben, ahol elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Felhasználási területe a mindennapi élet hitelesített dokumentumot igénylő ügyeire (pl. adásvételi szerződések), illetve az e-közigazgatási ügyek, a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ)-n keresztüli intézésére is kiterjed.

Az elektronikus aláírás (e-aláírás) egy az elektronikus dokumentumhoz hozzárendelt adat, mely a dokumentum elválaszthatatlan része. Az e-aláírás minden kétséget kizáróan bizonyítja a dokumentum eredetét, hitelességét, sértetlenségét, és azonosítja használóját mint az aláíró személyt. 

A hitelesség alatt azt értjük, hogy megállapítható, ki készítette a dokumentumot, és az is, hogy a dokumentum tartalma nem változott az aláírás óta. Az e-aláírás ezért nem a kézzel írott aláírás elektronikusan beolvasott (szkennelt) képe, hanem kódolással előállított jelsorozat. Ez a jelsorozat az aláíróra egyedileg jellemző, és a dokumentum tartalmával is kapcsolatban áll.

A vonatkozó jogszabály alapján az elektronikus aláírásoknak több fajtája van: fokozott biztonságú e-aláírás, minősített e-aláírás és ún. minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú e-aláírás. Az aláíráshoz kapcsolódó biztonsági szint egyrészt függ az elektronikus aláíráshoz használt eszköz biztonsági szintjétől, másrészt attól, hogy a hitelesítésszolgáltató milyen (jogszabály által előírt) követelményeknek felel meg.

Fontos fogalom még az időbélyeg szolgáltatás is, amely szorosan összefügg az e-aláírással: az e-aláírás a dokumentum aláíróját igazolja, az időbélyeg pedig azt, hogy mikor történt az aláírás.

E-aláírást mind piaci szolgáltatóktól, mind pedig az eSzemélyi Igazolványhoz tudunk igényelni. Jó tudni azt is, hogy az EU bármely tagállamában kiállított e-aláírást egy másik EU-tagországban is kötelező elfogadni.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!