KATA / Kisadózó vállalkozások tételes adója

A kata egy átalányjellegű adózási forma, amelyet 2022. szeptemberétől már csak főfoglalkozású egyéni vállalkozók választanak abban az esetben, ha kizárólag magánszemélyeknek számláznak. Ezen túlmenően a taxisoknak nyitott még a lehetőség. Előnye az egyszerű adminisztráció mellett az, hogy egy fix összeg befizetésével le lehet tudni szinte minden adót és járulékot.

A kata, más néven a kisadózó vállalkozások tételes adója egy rendkívül egyszerű adózási forma. 2013-as bevezetését követően népszerűsége folyamatosan nőtt az elsősorban a kisebb bevételű vállalkozások és egyéni vállalkozók körében. Ez a trend 2022. nyarán tört meg miután jelentősen szűkítették azt a kört, akik ezt az adózási formát választhatják. 2022. szeptembertől már csak

-         azok a főállású egyéni vállalkozók katázhatnak, amelyek kizárólag magánszemélyeknek számláztak, és 

-         a taxisok (esetükben nincs korlátozás, cégeknek is számlázhatnak). 

A kata szabályai 2022-es módosításkor mérsékelten változtak, így akik számára nyitott maradt ez az adózási lehetőség jelentős adminisztrációs terhektől szabadulnak meg az egyéb adózási formákhoz képest, és nem is kell jelentős adóteherrel számolniuk. 

A bejelentett katás vállalkozóknak minden hónap 12. napjáig havi 50 ezer forintot kell befizetniük. Ezzel (az iparűzési adó kivételével) minden közteher letudható. A különböző bevallások pedig egyetlen nyomtatvánnyal kiválthatóak, amelyet az adóévet követő esztendő február 25. napjáig kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Ezen túlmenően az adminisztrációs kötelezettség a bevételi nyilvántartás vezetése terjed ki. 

Korlátozások – mint minden egyszerűsített adónemnél – itt is vannak persze. A bevételi korlát évi 18 millió forint, az efölötti bevételnek már a 40 százalékát kell befizetni adóként. Fontos azonban figyelni arra is, hogy az alanyi adómentesség határa 12 millió forint. Ha ennél az összegnél magasabb a katás vállalkozás éves bevétele át kell jelentkezni áfásnak. Ezzel az adminisztráció is érdemben nő, hiszen az áfa-nyilvántartások vezetése, az áfa-bevallások elkészítése kötelezővé válik. 

Ennek az egyszerű és olcsó adónemnek számos hátránya is van ugyanakkor. Ezek közül a legfontosabbak, hogy 

-         az így szerzett jövedelem után csak korlátozottan szerzünk nyugdíjjogosultságot, 

-         nincs mód a személyi jövedelemadó kedvezményeknek az igénybevételére, 

-         ha pedig hitelt vagy kölcsönt szeretnénk felvenni, akkor számolnunk kell azzal is, hogy a pénzintézetek a hitelbírálat során különbözőképpen veszik figyelembe a katás jövedelmet. 

Célszerű tehát alaposan átgondolni az előnyöket és hátrányokat mielőtt az adózás kérdéséről döntünk. Ha van a vállalkozásnak könyvelője, vele is érdemes a döntés előtt egyeztetni. 

Az adóhatóságnál elektronikus úton lehet bejelentkezni a kata hatálya alá, induló vállalkozások is választhatják ezt az adózási formát.

 

Utoljára szerkesztve: 2023. március 28.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!