Telephely

A cég telephelye egy olyan terület, ami nem a székhelyén van, ám ott mégis üzleti vagy üzemi tevékenységet végez.

A cég telephelye olyan hely, ahol üzleti vagy üzemi tevékenységet végez, a székhelyével azonos településen van, mégsem ez a székhelye. (Ha a székhellyel nem azonos településen található, úgy fióktelepnek hívják.) A cég összes „helye” közül a jogszabályok szerint a székhelynek van kitüntetett szerepe, a többi tevékenységi helyszínt ehhez képest definiálják. A székhely tulajdonképpen az iroda, ahol a céget alapértelmezésben mindenki – köztük persze a hatóságok is – keresi. 

A telephelynek nem kell olyan szigorú szabályoknak megfelelnie, mint a székhelynek, de ezt is be kell jelenteni és itt is igaz, hogy csak olyan ingatlant lehet az alapító okiratban megjelölni, amely vagy a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég megállapodás alapján jogosult és ezt tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel igazolni tudja.

Ez addig sima ügy, de jó, ha tudjuk, hogy egy székhely szerint itthon bejegyzett, de külföldön is tevékenykedő cég adózhat például a külföldi adószabályok szerint is, ha van ott bejegyzett telephelye. Az egyes országok áfatörvényei például önálló telephelyfogalmat határoznak meg, megkülönböztetik az állandó telephelyet az ideiglenestől, és ezekre különböző szabályokat alkalmaznak. Ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy vállalkozásunk részben külföldön végzi a tevékenységét, érdemes ezzel foglalkozó profit megkeresni, hogy elkerüljük a meglepetéseket és ne fizessünk az indokolnál több adót.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!