Költségkategóriák / Költségek csoportosítása

A költség a felhasznált erőforrások pénzben kifejezett értéke. Annak függvényében, hogy milyen költségeket veszünk figyelembe a számítások során, különböző költségkategóriákat alakíthatunk ki.

A költség fogalma korántsem egységes, mint minden definíciónál, többféle iskola létezik, és az sem mindegy, hogy társadalmi, mikroökonómiai vagy számviteli szempontból vizsgáljuk a költség fogalmát.

Ha a számviteli definíciót vizsgáljuk, és szerencsére az egységes: a költség az erőforrás-felhasználások pénzben kifejezett értéke. A megfogalmazás azért ilyen bonyolult, hogy kifejezze, nem minden kiadást lehet elszámolni a vállalkozás költségeként: ha túl sokat ebédelgetünk ügyfelekkel, annak csak egy része lesz költségként elszámolható, a többi nem tekinthető a cégünk működése érdekében tett és így elszámolható ráfordításnak. Azok a ráfordítások tehát, amelyeket a könyvekben el lehet számolni: az explicit költségek és az elszámolható implicit költségek (amortizáció, árfolyamveszteség, behajthatatlan követelések). 

Amikor kalkulációt készítünk, három számviteli költségkategóriát használunk: közvetlen költség, szűkített költség és teljes költség. 

Közvetlen költségnek tekintjük azt a költséget, amelyről a felmerülés pillanatában megállapítható, hogy az melyik terméket milyen mértékben terheli. Azt a terméket, amelyre a költség közvetlenül elszámolható, költségviselőnek; a felmerülési helyet költséghelynek nevezzük. A közvetett és közvetlen költségek megállapítása meglehetősen viszonylagos, az a költség, ami az egyik esetben közvetlen, egy másik kalkuláció során lehet közvetett is.

Közvetett költségnek azt a költséget tekintjük, amelyről a felmerülés pillanatában csak a felmerülés helye állapítható meg egyértelműen, a terméket terhelő mértéke azonban nem – ilyenek klasszikusan egy cég marketingkiadásai. Ezeknek a költségeknek azt a részét, amelyek a termeléshez, a termelés helyéhez köthetők, üzemi általános költségnek nevezzük. A közvetlen költség és az üzemi általános költség összege a szűkített költség. 

A legtágabb kategória a vállalati általános költség, amit úgy kapunk meg, hogy a szűkített költséghez hozzáadjuk a vállalati általános költségeket is. 

Vigyázat, a költségkategóriák nem azonosak a költségnemekkel. Amikor azt vizsgáljuk, hogy milyen erőforrásokra költünk pénzt, akkor a költségnemekről beszélünk. Noha bizonyos költségnemek egyértelműen köthetők bizonyos költségkategóriákhoz, mégsem feleltethetők meg egy az egyben egymással. Az anyagköltség egy költségnem és anyagköltségeink szinte biztosan közvetlen költségek is lesznek egyben, hiszen abból készül a termék. Világos, hogy a bérköltségek már korántsem ilyen egyértelműen számítanak közvetlen költségnek, hiszen az adminisztráción dolgozók bérét nem tudjuk egy konkrét termékhez kötni.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!