Könyv szerinti érték

A könyv szerinti érték egy tárgyi eszköz nettó értéke vagy más néven mérlegérték. A könyv szerinti értéket úgy kapjuk meg, hogy a bruttó, avagy bekerülési értékből levonjuk a terv szerinti és a terven felüli értékcsökkentést.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Beruházási hitel Immateriális javak Hozam

A könyv szerinti érték egy tárgyi eszköz nettó értéke, de fontos, hogy ez a nettó érték nem tévesztendő össze a bruttó vételár áfa nélküli árával. A tárgyi eszköz nettó, avagy könyv szerinti értékét úgy kapjuk meg, hogy a bruttó értéket a terv szerinti és a terven felüli értékcsökkentéssel csökkentjük.

Mit is jelent mindez? Ha vásárolunk egy tárgyi eszközt, az a könyvekbe eleve áfa nélkül kerül be, viszont hozzáadódik az üzembe helyezés költsége. Ez lesz a tárgyi eszköz bruttó értéke, ahol a bruttó jelző azt jelenti, hogy itt még nem számoltunk az amortizációval, ami gyakorlatilag az idő múlásából és az eszköz használatából fakadó értékcsökkenést próbálja kifejezni. 

Érdemes lehet egy példával is szemléltetni az összefüggéseket. Ha egy tárgyi eszköz 1 000 000 Ft+áfa, akkor a bruttó vételára 1 270 000 Ft. Ha az üzembe helyezési költsége 200 000 Ft+áfa, akkor a tárgyi eszköz bruttó (vagy bekerülési) értéke 1 200 000 Ft.

Ha az értékcsökkenése a terv szerint évi 100 000 Ft, akkor az eszközünk könyv szerinti vagy mérlegértéke az első év végén 1 100 000 Ft. Ezt az értéket kell év végén a mérlegbe állítani.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!