Immateriális javak

Az immateriális javak olyan forgalomképes, de nem kézzel fogható és nem is pénzügyi jellegű dolgok és jogok, amelyek egy éven túl szolgálják közvetlenül a vállalkozás tevékenységét.

Az immateriális javak a mérlegben a befektetett eszközök között szerepelnek, de egyes fajtái olyan kiadás jellegű tételek, amelyek nem térülnek meg egy üzleti éven belül. Ezért a számviteli törvény alapján bizonyos körülmények között eszközzé lehet nyilvánítani, azaz aktiválni lehet őket.

Immateriális javakról tehát akkor beszélünk, amikor valamilyen forgalomképes eszközt megveszünk vagy előállítunk, de az nem kézzel fogható (az a tárgyi eszköz), és nem is pénzügyi eszköz, és egy évnél hosszabb ideig a vállalat érdekeit szolgálja. 

Immateriális javak például a vagyoni értékű jogok, a szellemi termékek, a szoftverek, a szabadalmak, a know-how és a goodwill is. Az immateriális javak között lehet kimutatni a vállalkozás alapításával, átszervezésével kapcsolatban felmerült költségeket, a kísérleti fejlesztés érdekében felmerült költségeket és az immateriális javak értékhelyesbítését.

Az immateriális jószág bekerülési értékét az határozza meg, hogy az eszköz milyen módon kerül a vállalkozás tulajdonába. Vásárlásnál a beszerzési érték, saját előállításnál előállítási költség, az apportként átvételnél a létesítő okirat szerinti érték adja meg a bekerülési értéket. A térítés nélküli vagy ajándékként történt átvételnél és leltári többlet esetén a piaci érték a meghatározó. Követelés fejében történő átvételnél vagy cserénél a szerződés szerinti érték számít. 

A mérlegben az immateriális javakat könyv szerinti értéken kell szerepeltetni. Ezt alapesetben úgy számolhatjuk ki, hogy a bekerülési értékből kivonjuk az éves terv szerinti értékcsökkenés aktuális összegét. Ettől azonban el lehet térni, ha a könyv szerinti érték tartósan és jelentősen magasabb, mint a piaci érték, vagy ha az adott immateriális jószág feleslegessé vált, megrongálódott, megsemmisült vagy használhatatlan. Ilyenkor lehet élni a terven felüli értékcsökkenés lehetőségével. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!