Támogatási kategória

Az igénybe vett támogatás feltételeit alapvetően meghatározza, hogy a támogatás melyik támogatási kategória alá tartozik.

Minden olyan ügylet, amely állami támogatást tartalmaz, felveti a támogatási kategória kérdését. A különféle támogatási kategóriákat az EU bizottsági rendeletei szabályozzák, melyek megszabják, hogy az adott kategóriában milyen feltételekkel nyújtható támogatás. Többek között azt, hogy milyen vállalkozásoknak milyen mértékű (támogatásintenzitás), illetve összegű támogatás nyújtható, a támogatás mire fordítható, melyek az elszámolható költségek, és így tovább.

A legjellemzőbb támogatási kategóriák a csekély összegű támogatás (de minimis) , illetve az agrár de minimis támogatás. További gyakori támogatási kategória a Covid kapcsán bevezetett ún. átmeneti támogatás, a regionális beruházási támogatás, a kkv-knak nyújtott beruházási támogatás, illetve az induló vállalkozásoknak nyújtott támogatás.

Minden pályázati felhívás (vissza nem térítendő támogatások), illetve termékleírás (visszatérítendő támogatások) tartalmazza, hogy az adott finanszírozási lehetőség igénybevétele során kapott támogatás melyik támogatási kategória(ák) alá tartozik(hat). 

A gyakorlatban a kedvezményes forgóeszközhitelek de minimis támogatásnak minősülnek.  Beruházások esetén viszont gyakran többféle támogatási kategória közül lehet választani. Az, hogy végül melyik kategória alá fog tartozni az adott ügylet, aszerint alakul ki, hogy a vállalkozás és a beruházás együttvéve melyik lehetséges állami támogatási kategória feltételeinek felel meg.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!