Agrár de minimis szabály

Az agrár de minimis az agrárvállalkozások által igénybe vehető de minimis – azaz csekély összegű – támogatási kategória.

A de minimis támogatás egy a lehetséges állami támogatási kategóriák közül. A de minimis, azaz csekély összegű támogatási kategória lényege, hogy az egy és ugyanazon vállalkozásnak meghatározott időszakon belül nyújtott állami támogatás nem haladhat meg egy meghatározott összeget. 

A de minimis kategórián belül a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozásokra vonatkozó ún. agrár de minimis szabály alapján a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során a vállalkozásnak nyújtott csekély összegű támogatások együttes támogatástartalma nem haladhatja meg a 25 000 eurónak megfelelő forintösszeget. Két cég egy és ugyanazon vállalkozásnak minősül, ha az egyik többségi ellenőrzési, irányítási joggal bír a másik felett.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vállalkozás bármely 3 éves időszakot tekintve legfeljebb 25 000 eurónak megfelelő forintösszeg erejéig részesülhet agrár de minimis támogatási kategóriába eső támogatásban. Lényeges, hogy az összeghatár a támogatástartalomra vonatkozik. Tehát például egy kedvezményes hitel esetében csak az igénybe vett kamatkedvezmény és nem a felvett hitel összege „fogyasztja” a de minimis keretet.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!