Kamatfizetés

A kamatfizetés a hitel, kölcsön kamatának megfizetése.

A felvett hitel, kölcsön „ára” a kamat, amely a hitelfelvevő által a hitelszerződésben meghatározott időszakonként kerül megfizetésre. Kamatfizetéskor tehát a hitelező bank megterheli a kamat esedékes összegével a vállalkozás számláját. 

Az esedékes kamatösszeg kiszámítása a hitel- vagy kölcsönszerződésben meghatározottak szerint történik. A hitelszerződésben szereplő kamat mindig éves kamatot jelent, amely a ténylegesen eltelt napokra számolva a fennálló tőketartozás után fizetendő meg. 

A kamat lehet fix (pl. évi 2,5%) vagy változó, ebben az esetben valamely referencia kamatlábhoz (leggyakrabban az 1 vagy 3 havi BUBOR-hoz, esetleg EURIBOR-hoz) kötött. A referencia kamatlábak nyilvánosan meghirdetett bankközi kamatlábak, a BUBOR mindenkori mértéke a jegybank honlapján, míg az EURIBOR ezen az oldalon ellenőrizhető. A változó kamat a referencia kamat felett ún. kamatfelárat is tartalmaz, melyet a hitelező bank határoz meg a hitelkonstrukció feltételeinek, illetve a hitelfelvevő által jelentett kockázat függvényében.

A kamatfizetés a megelőző kamatperiódusra kiszámított kamat megfizetését jelenti. A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamatlába nem változik (még változó kamatozás esetén sem). A bank a kamatperiódus fordulónapján érvényes referenciakamat alapul vételével kalkulálja ki a következő időszakra jutó kamat összegét. Például egy február 5-én 1 évre felvett 3 havi BUBOR +2% kamatozású kölcsön az első kamatperiódus végén időarányosan a február 5-én érvényes 3 havi BUBOR alapján kalkulált kamat fizetendő meg. Az első és az utolsó kamatperiódus tört periódus is lehet. 

A vállalkozások számára jelenleg elérhető többféle kedvezményes, állami kamattámogatást tartalmazó hitellehetőség, melyek kamata 0%, azaz ezeket a hiteleket semmiféle kamatfizetési kötelezettség nem terheli, és az egyéb banki díjaktól is mentesek.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!