0%

Referenciakamat / Referencia-kamatláb

A referencia-kamatláb a változó kamatozású hitelek egy részénél a kamatnak a piaci környezet változásait megtestesítő része. Ehhez adódik az ügyleti kamat, a kettő összege lesz a mi hitelünk kamatlába.

  • + Nem közvetlenül a bank, hanem a piac határozza meg a hitelkamatunk változását.
  • + Ha van határozott elképzelésünk a piaci környezet alakulásáról, akkor akár számolhatunk is vele.

  • - A rosszul megválasztott referenciakamat nem a mi piacunk valós viszonyait tükrözi.

A referencia-kamatláb minden esetben egy nevesített, irányadónak tekintett, független intézmény (általában jegybank) által jegyzett kamat. A változó kamatozású hiteleknél a végső kamat – azaz az ügyleti kamat – gyakran úgy áll össze, hogy alapnak tekintenek egy referenciakamatot, ezt kiegészítik a kamatfelárral, és ezek összege adja az ügyleti kamatot, tehát azt, amit végső soron fizetnünk kell.  

Úgy képzeljük el, hogy a hitelszerződésünkben a referenciakamat testesíti meg a változó piaci viszonyokat, azaz a futamidő alatt változó kamatkörnyezetet, a kamatfelárban pedig a bank szempontjából a hitelfelvevőben megtestesülő hitelkockázat ölt testet. 

Fontos tehát, hogy a referenciakamatnak választott kamat jól képezze le a hitelnyújtó bank és a hitelfelvevő számára releváns környezet piaci viszonyait, és egyik félnek se álljon módjában befolyásolni azt. Általánosan használt referencia-kamatlábak például a magyar jegybanki alapkamat, a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), az EURIBOR (Európai Irányadó Bankközi Kamatláb) vagy a LIBOR (Londoni Irányadó Bankközi Kamatláb). Ezeket nehéz lenne befolyásolni, mert túl sok szereplő tranzakcióiból állnak össze, bár volt már ilyen kísérlet is a történelemben. 

Számos pénzintézet kínálatában találhatók meg a referencia-kamatláb mértékéhez kötött hiteltermékek. E konstrukciók előnye, hogy a referencia-kamatláb mértékét nem a bankok, hanem a piaci és gazdasági események alakítják, így a fizetendő kamatnak csak egy részéről dönthet a bank, ha a hitelszerződés ezt lehetővé teszi (fix kamatozású hiteleknél például nem teszi lehetővé). 

Ha van egy víziónk arról, hogy merre megy a világ, merre tart a gazdaság, akkor egy jól kiválasztott referenciakamat még a kiszámíthatóságot is megtestesítheti számunkra. De ne bízzuk el magunkat, a koronavírus-járványhoz hasonló események a feje tetejére állíthatják a legjobb elképzeléseket is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!