Irányító Hatóság / IH

Az irányító hatóság valamely operatív program hatékony irányításáért és megvalósításáért felelős szervezet.

Az irányító hatóságokat az EU-tagállamok maguk jelölik ki az uniós támogatások felhasználásának végrehajtása során. Magyarországon az irányító hatóság szerepét általában minisztériumok töltik be. Az irányító hatóságok a fejlesztéspolitikai intézményrendszer részei, működésüket törvény, a jelenlegi fejlesztési ciklusban a 256/2021. (V. 18.) korm. rendelet szabályozza.

Az irányító hatóság feladatai között szerepel többek között a vissza nem térítendő támogatások stratégiai keretét jelentő operatív programok éves fejlesztési keretének megtervezése, a pályázati felhívások elkészítése és meghirdetése, a közreműködő szervezet kijelölése, a támogatott projektek előrehaladásának monitoringja és a csalás elleni intézkedések végrehajtása is.

A 2021-ben elindult Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz irányító hatósága a Pénzügyminisztérium.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!