Késedelmi kamat

A hitelszerződésekből eredő lejárt tartozások után késedelmi kamatot kell fizetni.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Devizabelföldi Devizahitel Diszkontálás

A késedelmi kamat egy éves, százalékban kifejezett kamat, melyet a hitelező akkor számít fel, ha a hitelfelvevő nem fizeti ki határidőre az épp esedékes kötelezettségét – legyen az tőketörlesztés vagy kamat. Ilyenkor a hitelező a késedelmes összeg után felszámítja a hitelszerződésben vagy az általános szerződési feltételekben meghatározott mértékű késedelmi kamatot. 

A késedelmi kamat mértéke általában nagyobb, mint a normál ügyleti kamat. A fizetendő késedelmi kamatösszeg kiszámítása – a normál ügyleti kamathoz hasonlóan – 360 (háromszázhatvan) napos év és a ténylegesen eltelt napok figyelembevételével történik.

A felszámított késedelmi kamat megfizetése előnyt élvez, azaz a következő alkalommal, amikor a hitelfelvevő valamekkora összeget fizet, a bank abból először a fizetendő késedelmi kamatot és a már lejárt tartozásokat vonja le (a legrégebben esedékes tartozással kezdve), és csak az ezután fennmaradó összeget fordítja az aktuálisan esedékes részlet törlesztésére. 

Fizetési késedelem esetén a hitelező jogosult – a késedelmi kamat felszámítása mellett – a jogszabályok, illetve az általános szerződési feltételekben meghatározott további lépések megtételére is (ez lehet akár a hitelszerződés azonnali hatályú felmondása is). 

Fontos szempont, hogy a bankoknál jól kiépített és szabályozott automatikus hatásmechanizmus lép életbe abban a pillanatban, hogy valamely hitelszerződés fizetési késedelembe esik. Emiatt, ha felmerül a fizetési késedelemnek akár csak a lehetősége is, érdemes azt minél hamarabb és előre jelezni a bank felé, hogy olyan megoldás születhessen, amellyel a késedelembe esés elkerülhető.

A fizetési késedelem ténye minden esetben rögzítésre kerül a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartásában is, amely rontja a vállalkozás jövőbeni hitelfelvételi esélyeit.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!