Adósnyilvántartás

Az adósnyilvántartás egy a hitelfelvevőket tartalmazó adatbázis. Jelentősége, hogy a törlesztéssel elmaradó adósok nem kaphassanak máshol hitelt.

Az adósnyilvántartás olyan adatbázis, ahol a hitelfelvevőket, tartozókat tartják nyilván. Mindez a hitelnyújtókat védi, hiszen mielőtt valakinek kölcsönadnának, láthatják, ha az illető magánszemély vagy cég máshol már mulasztásba került a törlesztését illetően. 

Egy-egy ilyen lista állhat magánszemélyekből vagy cégekből, és vannak vegyes listák is. A legtöbb adósnyilvántartás negatív, vagyis azokat tartalmazza, akik kisebb-nagyobb elmaradásban vannak adósságuk törlesztésében, vagy esetleg már végrehajtási fázisba került a hitelük – itt már törlesztésről nincs szó, végrehajtó rendezi a tartozást.

Magyarországon a hivatalos adósnyilvántartás a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR). A KHR két részre tagolódik, van magánszemélyeket és vállalkozásokat listázó része is. Fontos, hogy a vállalkozások hitelfelvételkor automatikusan felkerülnek a lista azon részére, amely pusztán azt rögzíti, hogy az adott cég tartozik – ez önmagában nem jelent semmiféle problémát. Komolyabb elmaradás esetén azonban az adós cég átkerül a rossz adósok listájára. 

Mivel a KHR nem csak a rossz adósokat listázza, hanem minden céget, amelynek hitele van, ezért az a része, amely csupán a hitelfelvevő cégeket sorolja fel, felfogható egy pozitív adósnyilvántartásnak is. Ebből ugyanis a bank láthatja, hogy egy adott cégnek már van hitele, de ha a rossz listán nem szerepel, akkor tulajdonképpen jó adósnak, megbízható partnernek tekinthető. Ez aztán előnyt jelenthet egy újabb hitelbírálatnál.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 25.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!