Átforduló támogatás / Feltételes vissza nem térítendő támogatás

Átforduló/feltételesen vissza nem térítendő támogatás esetén a felvett támogatás csak bizonyos feltételek teljesítése esetén válik vissza nem térítendő támogatássá.

A 2021–2027-es ciklusban a GINOP Plusz újdonságai közé tartozik az átforduló vagy feltételes vissza nem térítendő támogatás fogalma. Ha a pályázati felhívás (3. fejezete) alapján a felvett támogatás ilyennek minősül, akkor a főszabály az, hogy a pályázó számára a felvett támogatás alapból visszatérítendőnek minősül, amennyiben azonban a felhívásban meghatározott feltételeket teljesíti a vállalkozás, akkor a támogatás részben vagy egészben „átfordul”, azaz valamilyen mértékben vissza nem térítendővé válik. Az „átfordulás” az ún. „eredményességi mérés” eredményétől függ. Az ezzel kapcsolatos elvárásokat és módszertant a felhívás 8. fejezete rögzíti. A támogatás teljes összege (100%-a) átfordítható, s ez több egymástól független feltételtől (eredményességi cél elérésétől) függ. Az előírt célok teljesítését a felhívás a támogatás bizonyos arányának vissza nem térítendő támogatássá válásával honorálja (pl. a felvett támogatás 60%-a vissza nem térítendő támogatássá alakul, ha a vállalkozás bruttó hozzáadott értéke nagyobb mértékben nő az előírt időszakban, mint a magyar GDP, vagy pl. ha a vállalkozás „hatékonyan” hajtja végre a projektjét (kevés módosítási igényt nyújt be), akkor a támogatás 20%-át nem kell visszafizetnie stb.). Amennyiben valamely célt a vállalkozás csak részben teljesít, akkor a részteljesítéssel is hozzájuthat bizonyos (sávosan meghatározott) mértékű átforduláshoz.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 11.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!