Projektcég

A projektcég olyan vállalkozás, amelyet egy (vagy több) régebb óta létező cég tulajdonosa(i) egy meghatározott feladatra hoz(nak) létre, majd a feladat végrehajtása után meg is szünteti(k).

  • + A projektcég alkalmazása mentesít egy sor felesleges feladattól, így időt és költséget takaríthat meg a megrendelő számára.

  • - A garanciális feltételek érvényesítése problémás lehet.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Követelményprofil Mentor / Mentorálás MFB Összetartók

Projektcégeket a leggyakrabban olyan nagy értékű vagy határokon is átnyúló feladatok ellátásánál alkalmaznak, amelynél a végső kockázatviselő vállalkozás – ritkábban magánszemély – kockázatviselési képessége, szakértelme vagy kapacitása nem lenne elegendő a feladat ellátásához. Projektcég létrehozása mellett szól az is, hogy így egyetlen vállalkozás könyveiben követhető nyomon az elvégzett feladat összes költsége és ezek nem keverednek össze az alapító – jellemzően nagyobb – vállalkozás alaptevékenységének költségeivel (pl. marketing, HR).

Mindezek mellett a projektcég létrehozásának legfőbb oka a kockázat megosztása és csökkentése. Az alapító cég ugyanis megőrzi önállóságát más üzleti ügyeiben, de a konkrét feladat ellátásában a projektcég számon kérhető lesz és az ő saját szervezeti és működési szabályai lesznek a mérvadók. 

Egy nagy projekt esetében létrejövő projektcég gyakran, mint fővállalkozó az adott tevékenység minden területét átfogó feladatokat vállal és maga köré alvállalkozók egész rendszerét alakítja ki. Az alvállalkozók szakmailag általában egy-egy szűkebb tevékenységfajtát végeznek a fővállalkozó megrendelésére. 

Projektcéget leggyakrabban valamilyen bonyolult építési, kivitelezési feladatra hoznak létre. Minél összetettebb egy feladat, a megrendelőnek annál kevesebb saját feladataira szentelhető ideje marad, alaptevékenysége korlátozódik. A projektcég alkalmazása mentesít a felesleges feladatoktól, időt és költséget megtakarítva a megrendelő számára. 

A projektmenedzsment magába foglalja a részletes tervezést, a beruházás vállalkozásba adásának lebonyolítását, a fővállalkozó kiválasztását, a szerződések előkészítését, a hatóságokkal való kapcsolattartást, a költségek, határidők kontrollját, a műszaki ellenőrzést, a munkák koordinálását és a minőségi követelmények érvényesítését. A megrendelő oldaláról így egy projektcég létrehozásának óriási előnye, hogy minden, az adott feladattal kapcsolatos ügyintézés és munkafolyamat egy kézben összpontosul, így a garanciális feltételek érvényesítése sem külön cégekkel szemben történik, hanem a projektcéggel szemben lehet fellépni.

Ez egyúttal a projektcégek legfőbb hátránya is. Építési projektek esetében például a gyakorlat azt mutatja, hogy szinte nem létezik hiba vagy hiányosság nélkül megépített épület, projekt. Sok esetben előfordul, hogy az épület egy részének (pl. egy adott lakás) megvételét követően a beruházás mögötti projektcég vagyon nélküli marad vagy felszámolással jogutód nélkül megszűnik

Gyakori, hogy az építtető csak egy-egy épület vagy lakópark építésére hoz létre egy projektcéget és az épület átadását követően „eltűnik". Tekintve, hogy az új tulajdonos, vagyis végső soron maga az építtető, csak a projektcégen keresztül érvényesítheti garanciális vagy egyéb igényeit, ilyen esetekben nem marad más választása, mint a polgári peres eljárás. Ez pedig hosszadalmas, bonyolult, sokszor szakértők bevonását igénylő jogi procedúra, így nem csoda, hogy a tulajdonos végül sokszor inkább saját költségen végezteti el az építtetőt még terhelő feladatokat. Megoldást adhat erre az a gyakorlat, amikor a garanciákat nem a projektcég, hanem az azt alapító cég vállalja magára.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!