Projektfinanszírozás

A projektfinanszírozás nagyobb ügyletek egyedi feltételekkel kínált finanszírozási formája.

A projektfinanszírozás lényege, hogy a hitelkockázat értékelése nem a projektet megvalósító vállalkozás általános kockázatán alapul, hanem a projekt jövedelemtermelő képességének vizsgálatán. Ebből következik, hogy a projektfinanszírozás biztosítékául elsősorban a projekt eszközei szolgálnak. 

Nagyobb projektek esetén szokásos, hogy a projektre önálló projektcéget (angolul SPVT-t, azaz special purpose vehicle-t) hoznak létre, ezúton is biztosítva, hogy a projektmegvalósító általános kockázatai, bevételei, költségei stb. jól elkülönüljenek a projekt kockázataitól, bevételeitől és költségeitől.

A projektfinanszírozásban legaktívabb szereplők a hitelintézetek, illetve az általuk létrehozott konzorciumok, szindikátusok. Egyes – valóban nagy és jól értékesíthető eszközökkel bíró – projektek esetében tőkepiaci kibocsátásokkal is történhet a szükséges források összegyűjtése.

A projektek kockázatának megítélése tehát különösen nagy hangsúlyt kap ezeknél az ügyleteknél. A kockázatok felmérésének ún. due diligence szakaszában nem ritka a mérnöki, gazdasági, jogi és pénzügyi szakértők együttes bevonása. 

A projektek nemcsak kockázati, hanem cash flow tekintetében is önálló (zárt) egységet képeznek: a projekt bevételeinek önállóan kell képesnek lenniük arra, hogy a megfelelő ütemezéssel teljesítsék az adósságszolgálat minden elemét.

A projektfinanszírozás eddig leírt jellemzőiből is következik, hogy bizonyos mérethatár (nagyjából 1-2 millió euró) alatt nem érdemes ilyen megoldásban gondolkodni. Ebben a mérettartományban a finanszírozás kondíciói (pl. kamatozás, futamidő, rendelkezésre tartási idő, türelmi idő, törlesztési ütemezés stb.) egyediek, az adott ügylet igényeihez és lehetőségeihez igazodva kerülnek meghatározásra. 

Potenciálisan projektként finanszírozhatók például a rendszeres cash-flow-t termelő ingatlanfejlesztések (pl. irodaházak, kereskedelmi és ipari ingatlanok stb.) vagy az ipari nagyberuházások (pl. erőművek fejlesztése), de ilyen projekt lehet akár egy társasház felépítése is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!